Bělorusko musí propustit nevinné lidi, vyzývá Amnesty International

Amnesty International požaduje bezpodmínečné propuštění 16 běloruských aktivistů a novinářů, kteří jsou v souvislosti s povolebními demonstracemi obviněni z „organizování masových nepokojů“. Podle informací AI se tito lidé nedopustili žádného násilí a ani k němu nevyzývali. Hrozí jim přitom až 15 let vězení.
Opoziční kandidáti na prezidenta při demonstraci v prosinci 2010.

Současná situace

25 opozičních aktivistů a novinářů, včetně šesti prezidentských kandidátů, bylo zadrženo a obviněno za účast na demonstraci, která se konala 19. prosince v Minsku jako reakce na prezidentské volby. Očekává se, že budou souzeni v následujících dvou až třech měsících. Věznění nemají v současné době odpovídající kontakt se svými právníky a není jim dostupná lékařská péče. Někteří z nich mají přitom vážná zranění, která jim způsobili příslušníci policie při zásahu na demonstraci.

„16 z těchto zadržených považujeme za vězně svědomí, protože jsou obviněni pouze a jen na základě toho, že nenásilným způsobem vyjádřili své politické názory. Musí být okamžitě propuštěni a zbaveni veškerých obvinění,“ uvedl John Dalhuisen, zástupce ředitele AI pro Evropu a Střední Asii. „Toto stíhání a špatné zacházení s lidmi, kteří mírumilovně vyjadřují svůj názor, poukazuje na fatální ignorování lidských práv ze strany běloruských úřadů,“ dodal Dalhuisen.

Útok na budovu parlamentu

Demonstrace v Minsku probíhala nenásilně až do chvíle, kdy malá skupina maskovaných mladých mužů zaútočila na budovu parlamentu. Očitý svědek vypověděl, že prezidentský kandidát Mikolaj Statkevič, který měl zrovna projev, vyzýval dav, aby přestal na budovu útočit. Videozáznam dokumentuje dalšího kandidáta Vitala Rymaševského, který se snažil zabránit mužům v ničení budovy. Policie následně demonstraci násilně rozehnala.

.

Další z kandidátů Vladimír Nikolajev byl policisty zbit a vážně zraněn na hlavě, když se snažil dostat se na demonstraci. Později byl doslova odvlečen z jednotky intenzivní péče do cely. 29. prosince nemohl mluvit se svým právníkem a je pravděpodobně vážně poraněn. Do nemocnice však převezen nebyl.

Mezi 16 vězňů svědomí patří:

• Prezidenští kandidáti Alexej Michalevič, Mikalaj Statkevič, Vladimir Nikolajev, Rygor Kastusev, Andrej Sannikov

• Prominentní novináři Natalia Radzina (editorka webové stránky Charta 97), Irina Khalip (korespondentka pro ruské noviny Novaja Gazeta), Sergej Vazniak (redaktor časopisu „Soudruh“)

• Politický komentátor Alexander Fyaduta, opoziční aktivista a člen týmu kampaně Vitala Rymaševského Pavel Severinec, člen Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzka, člen týmu kampaně Andreje Sannikova Vladimir Kobets, koordinátor opoziční kampaně Evropské Bělorusko Zmitser Badarenka, členové týmu kampaně Mikalaja Statkeviče Alexander Arastovič a Sergej Martselev, zástupkyně hnutí Mladý front Anastazia Palažanka

Amnesty International v současné době zkoumá další případy obviněných v souvislosti s prosincovou demonstrací.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.