Bělorusko musí propustit nevinné lidi, vyzývá Amnesty International

Amnesty International požaduje bezpodmínečné propuštění 16 běloruských aktivistů a novinářů, kteří jsou v souvislosti s povolebními demonstracemi obviněni z „organizování masových nepokojů“. Podle informací AI se tito lidé nedopustili žádného násilí a ani k němu nevyzývali. Hrozí jim přitom až 15 let vězení.
Opoziční kandidáti na prezidenta při demonstraci v prosinci 2010.

Současná situace

25 opozičních aktivistů a novinářů, včetně šesti prezidentských kandidátů, bylo zadrženo a obviněno za účast na demonstraci, která se konala 19. prosince v Minsku jako reakce na prezidentské volby. Očekává se, že budou souzeni v následujících dvou až třech měsících. Věznění nemají v současné době odpovídající kontakt se svými právníky a není jim dostupná lékařská péče. Někteří z nich mají přitom vážná zranění, která jim způsobili příslušníci policie při zásahu na demonstraci.

„16 z těchto zadržených považujeme za vězně svědomí, protože jsou obviněni pouze a jen na základě toho, že nenásilným způsobem vyjádřili své politické názory. Musí být okamžitě propuštěni a zbaveni veškerých obvinění,“ uvedl John Dalhuisen, zástupce ředitele AI pro Evropu a Střední Asii. „Toto stíhání a špatné zacházení s lidmi, kteří mírumilovně vyjadřují svůj názor, poukazuje na fatální ignorování lidských práv ze strany běloruských úřadů,“ dodal Dalhuisen.

Útok na budovu parlamentu

Demonstrace v Minsku probíhala nenásilně až do chvíle, kdy malá skupina maskovaných mladých mužů zaútočila na budovu parlamentu. Očitý svědek vypověděl, že prezidentský kandidát Mikolaj Statkevič, který měl zrovna projev, vyzýval dav, aby přestal na budovu útočit. Videozáznam dokumentuje dalšího kandidáta Vitala Rymaševského, který se snažil zabránit mužům v ničení budovy. Policie následně demonstraci násilně rozehnala.

.

Další z kandidátů Vladimír Nikolajev byl policisty zbit a vážně zraněn na hlavě, když se snažil dostat se na demonstraci. Později byl doslova odvlečen z jednotky intenzivní péče do cely. 29. prosince nemohl mluvit se svým právníkem a je pravděpodobně vážně poraněn. Do nemocnice však převezen nebyl.

Mezi 16 vězňů svědomí patří:

• Prezidenští kandidáti Alexej Michalevič, Mikalaj Statkevič, Vladimir Nikolajev, Rygor Kastusev, Andrej Sannikov

• Prominentní novináři Natalia Radzina (editorka webové stránky Charta 97), Irina Khalip (korespondentka pro ruské noviny Novaja Gazeta), Sergej Vazniak (redaktor časopisu „Soudruh“)

• Politický komentátor Alexander Fyaduta, opoziční aktivista a člen týmu kampaně Vitala Rymaševského Pavel Severinec, člen Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzka, člen týmu kampaně Andreje Sannikova Vladimir Kobets, koordinátor opoziční kampaně Evropské Bělorusko Zmitser Badarenka, členové týmu kampaně Mikalaja Statkeviče Alexander Arastovič a Sergej Martselev, zástupkyně hnutí Mladý front Anastazia Palažanka

Amnesty International v současné době zkoumá další případy obviněných v souvislosti s prosincovou demonstrací.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.