Křesťanům v Iráku hrozí o Vánocích násilí

Křesťané žijící v Iráku jsou před Vánoci ohroženi nárůstem útoků spáchaných ozbrojenci. Počet násilností proti křesťanské menšině v Iráku narůstá již několik týdnů, Amnesty International proto apeluje na iráckou vládu, aby křesťanům poskytla větší ochranu.

Displacement in Iraq
„Máme obavy, že se militanti před Vánoci pokusí o rozsáhlé útoky proti křesťanům, aby si tak zajistili větší pozornost,“ uvedla Barbora Davidová, která se v AI ČR věnuje problematice terorismu. „V posledních týdnech narostl počet útoků na křesťany a kostely, některé z nich je možné označit za válečné zločiny,“ dodala.

K nárůstu útoků došlo poté, co ozbrojenci na konci října zajali zhruba stovku rukojmích v katolickém kostele v Bagdádu. Od té doby jsou křesťanské rodiny žijící v Bagdádu terčem narůstajících bombových a raketových útoků, čelí také systematickým výhružkám.

Obdobně špatná situace panuje v dalších městech, jako je třeba Mosul. Tam, podle informací poskytnutých křesťanskou nevládní organizací, musí křesťané žít za zavřenými dveřmi. Mnohdy jsou nuceni zůstat na dlouhodobé dovolené, protože čelí hrozbám i na pracovišti. Na školách a univerzitách v Mosulu a dalších městech nejsou téměř žádní křesťanští studenti. Kvůli bezpečnostním obavám již pokleslo množství bohoslužeb a náboženských obřadů. Iráckým politikům trvalo devět měsíců, než se jim podařilo sestavit vládu. Vytvořili tak klima nejistoty a mocenského vakua. Tuto situaci ozbrojené skupiny využívají.

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.