Křesťanům v Iráku hrozí o Vánocích násilí

Křesťané žijící v Iráku jsou před Vánoci ohroženi nárůstem útoků spáchaných ozbrojenci. Počet násilností proti křesťanské menšině v Iráku narůstá již několik týdnů, Amnesty International proto apeluje na iráckou vládu, aby křesťanům poskytla větší ochranu.

Displacement in Iraq
„Máme obavy, že se militanti před Vánoci pokusí o rozsáhlé útoky proti křesťanům, aby si tak zajistili větší pozornost,“ uvedla Barbora Davidová, která se v AI ČR věnuje problematice terorismu. „V posledních týdnech narostl počet útoků na křesťany a kostely, některé z nich je možné označit za válečné zločiny,“ dodala.

K nárůstu útoků došlo poté, co ozbrojenci na konci října zajali zhruba stovku rukojmích v katolickém kostele v Bagdádu. Od té doby jsou křesťanské rodiny žijící v Bagdádu terčem narůstajících bombových a raketových útoků, čelí také systematickým výhružkám.

Obdobně špatná situace panuje v dalších městech, jako je třeba Mosul. Tam, podle informací poskytnutých křesťanskou nevládní organizací, musí křesťané žít za zavřenými dveřmi. Mnohdy jsou nuceni zůstat na dlouhodobé dovolené, protože čelí hrozbám i na pracovišti. Na školách a univerzitách v Mosulu a dalších městech nejsou téměř žádní křesťanští studenti. Kvůli bezpečnostním obavám již pokleslo množství bohoslužeb a náboženských obřadů. Iráckým politikům trvalo devět měsíců, než se jim podařilo sestavit vládu. Vytvořili tak klima nejistoty a mocenského vakua. Tuto situaci ozbrojené skupiny využívají.

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.