Nikaragua: kriminalizace potratů vystavuje ženy obrovským zdravotním rizikům

Amnesty International varuje před důsledky nikaragujského zákona, který kriminalizuje všechny formy umělého přerušení těhotenství včetně těch vykonaných v případech ohrožení života a zdraví ženy nebo po znásilnění ženy. Apelujte proto na místní vládu a požadujte, aby umožnila legální přístup k umělému ukončení těhotenství těm ženám, jejichž zdraví nebo život jsou těhotenstvím vážně ohroženy, a dále obětem incestu nebo znásilnění.

Mnoho žen v Nikaragui zažívá v dětsví sexuální zneužívání.  Ty, které přežijí, se mohou obrátit například i na ženská centra.
Mnoho žen v Nikaragui zažívá v dětsví sexuální zneužívání. Ty, které přežijí, se mohou obrátit například i na ženská centra.
Více než 100 let bylo možné v Nikaragui podstoupit umělé přerušení těhotenství, tzv. terapeutický potrat ze zdravotních důvodů, pokud vážně ohrožovaly život nebo zdraví matky, a dále v ojedinělých případech, kdy došlo k těhotenství dívky či ženy v důsledku znásilnění. Podmínkou byl souhlas tří lékařů nad nezbytností zákroku a dále souhlas buď manžela, nebo blízkého člena rodiny. V červenci 2008 došlo ke změně a umělé přerušení těhotenství včetně terapeutického potratu je nyní v Nikaragui bez výjimky nemožné a klasifikované jako trestný čin. Tato změna zákona vystavuje lékaře, zdravotní sestry i ženy riziku trestního stíhání v případě podezření, že jakýmkoliv způsobem přispěli k přerušení resp. umělému ukončení těhotenství a má za následek oddalování a odpírání nezbytné zdravotní péče ohroženým ženám. Lékaři, kteří se v zájmu záchrany života matky rozhodnou pro vykonání terapeutického potratu, riskují svoji profesionální kariéru a také osobní svobodu. Daná situace vede kromě nárůstu nelegálních a nebezpečných zákroků také k nárůstu mateřské úmrtnosti. Dále má také vliv na dostupnost a výkon zdravotní péče pro ženy obecně. Nově, i v případech neúmyslného a nepředvídatelného poškození nebo usmrcení plodu jakýmkoliv lékařským zásahem (vyšetřením, předepsanými léčivy apod.) bez ohledu na úmysl a okolnosti, jsou lékaři, další zdravotní pracovníci a ženy vystaveny podezření ze spáchání trestného činu. Mezi příklady lékařských zákroků vedoucích potencionálně k neplánovanému úmrtí plodu patří léčba malárie, naléhavá srdeční operace nebo komplikovaný porod. Zároveň situace vede ženy k zamlčování zdravotních potíží, které zakoušejí např. v souvislosti se samovolným potratem nebo mimoděložním těhotenstvím, které mohou vést k závažným zdravotním komplikacím až úmrtí.

Fakta a čísla:V rámci Rozvojových cílů tisíciletí (MDGs) se Nikaragua zavázala zredukovat počet výskytu mateřské úmrtnosti o 75% do r. 2015 z původního počtu 230 úmrtí na 100 000 úspěšných porodů v r. 2000. Pro srovnání v ČR je toto číslo 4 : 100 000. Ministerstvo zdravotnictví v Nikaragui v roce 2007 nechalo analyzovat 115 případů mateřské úmrtnosti a zjistilo, že 12 případům mohlo být zabráněno v případě poskytnutí možnosti terapeutického potratu a k 90% nemuselo vůbec dojít, pokud by byla poskytnuta rychlá a vhodná lékařská péče. Mezi lety 1999 a 2005 bylo vykonáno 347 terapeutických potratů z důvodu mimoděložního těhotenství a 191 z důvodu molárního těhotenství, přičemž oba dva typy těhotenství se neslučují se životem.

PODPOŘTE PRÁVO ŽEN NA VLASTNÍ VOLBU. KLIKNĚTE NA URGENTNI AKCE A PŘIPOJTE SVŮJ PODPIS!

14.9.2017

Idil: „Vězení zvýšilo moji odhodlanost"

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty se setkává s uvězněnou ředitelkou Amnesty International Turecko, Idil Eserovou.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.