Spojené státy americké stále trestají smrtí. Na světě jsou v menšině

Spojené státy americké loni odsoudily k trestu smrti 106 lidí. Je to sice nejméně od roku 1977, kdy byl trest smrti v USA znovu obnoven, přesto jsou ale jediní, kdo na americkém kontinentě tento trest praktikuje. U příležitosti Mezinárodního dne proti trestu smrti, který si připomínáme 10. října, apeluje Amnesty International na USA, aby zastavily trestání lidí tímto krutým a nelidským způsobem.

Čekání v cele smrti. Ilustrační foto.
„Většina zemí na světě trest smrti zrušila. Jak je možné, že USA, které se profilují jako lídři v oblasti lidských práv, stále praktikují zákonné zabíjení?“ uvedl Widney Brown, ředitel Oddělení mezinárodního práva a politiky v Amnesty International. „Trest smrti je krutý, ponižující a neefektivní trest, který zcela odporuje konceptu lidské důstojnosti. Jeho výkon provází v USA diskriminace, nahodilost a množství chyb,“ vysvětluje.

Od roku 1977 Spojené státy americké popravily více než 1 200 mužů a žen. Žebříček přitom vedou státy jako Texas, Virginie a Oklahoma. Zároveň bylo více než 130 vězňů zproštěno rozsudku smrti po té, co byli shledání nevinnými. Jen v roce 2009 opustilo cely smrti devět lidí.

Z odborných studií také vyplývá, že rozsudky smrti v USA ovlivňuje barva pleti – pokud je obětí zločinu běloch, dostane pachatel nejvyšší trest s větší pravděpodobností než v případě, kdy je obětí černoch nebo černoška. Neexistuje také žádný důkaz potvrzující tezi, že trest smrti odradí pachatele od činu spíše než hrozba uvěznění.

„Popravovat lidi je neomluvitelné. Obzvláště když víme, že odsouzenými mohou být i nevinní lidé. Spojené státy americké se musí připojit k ostatním zemím, které trest smrti odmítají,“ dodal Brown.

Ačkoliv se v USA stále popravuje, objevují se i zde signály slábnoucí podpory tohoto krutého trestu. Například Nové Mexiko a New Jersey zrušily trest smrti v minulých dvou letech a každoroční statistiky poprav klesly od devadesátých let, kdy počet poprav dosáhl vrcholu, o celé dvě třetiny. Nejvyšší soud také zrušil trest smrti pro pachatele mladší 18 let a pro osoby s mentálním postižením.

„Zrušení trestu smrti v USA by bylo důležitým momentem v celosvětové snaze o vymýcení tohoto trestu,“ apeluje na USA Amnesty International.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.