Den obětí zmizení

30. srpna si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení.

Návštěva u přátel, obstarat kytku pro ženu a nezapomenout na narozeniny dcery příští týden. Líná neděle v obyčejném městě…I takto začínají příběhy lidí, které už nikdy nikdo nespatřil. Náhodné zatčení, obvinění (v lepším případě, výjimkou není zatčení bez udání důvodu), ztráta kontaktu s rodinou, ztráta svobody. Dnes si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení, tedy lidí, kteří byli díky svému politickému názoru, náboženskému vyznání či jinému „nevhodnému“ chování zatčeni a dodnes o nich existují jen kusé nebo vůbec žádné zprávy. Jejich rodiny se pomalu učí žít se ztrátou blízkého člověka, s níž se ale doopravdy smířit nelze nikdy. Amnesty International nezapomíná na zmizelé a snaží se poskytnout podporu „obětem“ (rodinám aj.) a apelovat na příslušné úřady a jedince, aby nenechávaly zločiny bez spravedlivého vyšetření. Nebuďme lhostejní, zastavme mizení lidí! Podívejte se na příběh ženy, která se už pět let snaží přijít na to, co se stalo s jejím manželem. V roce 2005 ho v Nepálu zajaly maoistické skupiny a od té doby o něm nedostala žádnou oficiální zprávu.

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.