Slovensko: konec diskriminace dětí ve škole?

  Článek

Diskriminace publikován 11.8.2010

Novou koaliční vládu Slovenské republiky čeká nelehký úkol. Parlament totiž včera schválil nový vládní program, v němž se Slovensko zavazuje k přijetí opatření, která povedou k ukončení etnicky segregovaného vzdělávání. Amnesty International tento důležitý krok vítá.

„Je to vůbec poprvé, kdy slovenská vláda připustila, že vydělování dětí ve škole na základě etnického původu je chybou, a vyjádřila politickou vůli se tímto problémem skutečně zabývat,“ sdělila Barbora Černušáková, expertka AI pro Slovensko. „Příslušné úřady musí ale nyní vytvořit účinné mechanismy, které ukončí léta diskriminace romských dětí ve škole,“ dodala.
Segregace dětí ve škole je problémem, se kterým bojuje Slovensko už delší dobu. Tisíce romských dětí byly umístěny do speciálních škol (v ČR tzv. školy praktické, bývalé zvláštní) a tříd učených dětem s „lehkým mentálním postižením“ případně do klasických škol s etnicky oddělenými třídami, kde výuka nedosahuje ani standardní úrovně daného stupně. Takový přístup vede následně k dalšímu vydělování Romů z plnohodnotného společenského života a odsouvá je na okraj společnosti. Cyklus chudoby a diskriminace se tak opakuje.
„V současné době již na Slovensku platí zákaz diskriminace v přístupu ke vzdělání , selhávají ale instituce. A na ty se vláda bude muset zaměřit. Nevyhne se tak boji s předsudky vůči romským dětem a samozřejmě ani práci s učiteli,“ vysvětluje Černušáková.

Jak tedy konkrétně zastavit diskriminaci romských dětí ve vzdělávání? Začít lze například sběrem příslušných statistik, které odhalí stávající obtíže. Školní inspekce by také měla mít k dispozici odpovídající zdroje a kapacity, pomocí nichž může diskriminaci identifikovat a nadále ji zamezit.
Amnesty International se v otázce segregace romských dětí ve vzdělávání na Slovensku angažuje od roku 2007. V roce 2009 pak realizovala rozsáhlou kampaň také v České republice (www.zmenimeto.cz). Současné rozhodnutí slovenské vlády vítáme, budeme ale i nadále monitorovat, zda-li dochází ke konkrétní proměně diskriminační praxe ve slovenském vzdělávacím systému.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...