Írán popravil pět politických vězňů

Amnesty International dnes odsoudila popravy čtyř kurdských politických aktivistů a jednoho Íránce, kteří byli obviněni z „ nepřátelství proti bohu“. Mezi popravenými je i jedna žena.

Čtyři Kurdové - Farzad Kamangar, Ali Heydarian, Farhad Vakili, Širín Alam-Holi - byli v teheránské věznici oběšeni spolu s Íráncem Mehdím Eslamianen v neděli 9. května. Obviněni byli z „nepřátelství proti bohu“ v podobě terorismu. Tato vágní formulace se přitom obvykle používá k odstranění nepohodlných oponentů státní moci.

„Amnesty International tyto popravy vykonané bez varování odsuzuje. Ačkoli se jedná o vážná obvinění, odsouzeným bylo odepřeno právo na spravedlivý soud. Tři z nich byli navíc mučeni a dva byli přinuceni k přiznání pod nátlakem,“ sdělil Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Obvinění byli popraveni na základě porušení íránského práva. To vyžaduje, aby úřady upozornily právníky obviněných předtím, než bude poprava vykonána,“ dodal.

Obvinění před svou smrtí uváděli, že byli tvrdě psychicky i fyzicky mučeni a bylo jim upíráno například právo na setkání s rodinou. Učitel Farzad Kamangar nemohl hovořit s rodinou po dobu sedmi měsíců vězení. V dopise uvedl, že byl opakovaně mučen. Například byl bičován a držen v chladné cele. Širín Alam-Holi zase uvedla, že po hrubém zacházení vyšetřovatelů trpí nočními děsy.

„Máme podezření, že tyto popravy jsou výhružkou k zastrašení kurdské minority a dalších kritiků a oponentů vlády před nadcházejícím prvním výročním kontroverzních prezidentských voleb, které připadá na 12. června,“ upozornil Malcom Smart.

Íránské soudy často nedodržují standardy pro spravedlivý proces, odsouzeným je upíráno právo na obhájce a bývají drženi v samovazbě mimo jakoukoli soudní kontrolu. To je vystavuje riziku mučení a jiného špatného zacházení. Írán navíc patří mezi světové „špičky“ v počtu vykonaných poprav. V roce 2010 jich bylo dosud dle statistik Amnesty International vykonáno kolem 80.

„Amnesty International apeluje na íránské úřady, aby zastavily vykonávání poprav. Než k tomu dojde, musí být soudní procesy alespoň transparentní a probíhat dle íránského práva,“ dodal Smart.

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku

2.9.2016

DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

22.8.2016

Týden.cz o zatčení malajsijského rappera při natáčení v mešitě