Amnesty International: Gayové a lesby musí mít stejná práva

Vlády pobaltských států musí zastavit diskriminaci lidí z důvodů jejich sexuální orientace či genderové identity. Podporu lesbám, gayům, bisexuálům i transgender (LGBT) osobám přijedou tento víkend do litevského Vilniusu vyjádřit aktivisté z více než 20 států světa. Koná se totiž již čtvrtý ročník takzvané Baltic Pride 2010.

Smyslem této několikadenní akce, která vyvrcholí 8. května pochodem a pouliční párty, je upozornit na stále přetrvávající diskriminaci a homofobii vůči LGBT. Ta je v pobaltských státech, zejména pak v Litvě, stále velice silná. Gayové a lesby se často setkávají s násilím a ponižováním, je jim bráněno ve svobodném projevu a bývají stigmatizováni. Amnesty International se proto i letos připojuje k podpoře této akce.

„Hlavním požadavkem aktivistů je, aby přestalo docházet k diskriminaci a rovnost před zákonem platila pro všechny lidi bez rozdílu,“ sdělila ředitelka programu AI Nicola Duckworth. „Aktivisté musí mít navíc možnost vyjádřit svou podporu LGBT bez obav z fyzického či slovního napadení. Je důležité, aby měli institucionální podporu ze strany svých organizací. I proto se Amnesty International k akci veřejně hlásí,“ dodala.

Přes padesát poslanců litevského parlamentu, včetně těch z nejvlivnějších politických stran, se letos v březnu pokusilo o zákaz Baltic Pride s poukazem na možné porušení kontroverzního zákona o škodlivosti veřejných informací na zdravý vývoj mladistých a nezletilých. AI tento zákon, který vstoupil v platnost počátkem letošního roku, tvrdě kritizovala. Podle AI zákon vede k přímé diskriminaci a vystavuje advokáty bojující za práva LGBT ohrožení v podobě finančního postihu či zákazu činnosti.

Letošní ročník Baltic Pride organizuje společně s litevskou Ligou gayů a Organizací tolerantní mládeže, lotyšské sdružení Mozaika a estonská organizace Mladí gayové. Zástupci AI se k aktivistům na Baltic Pride připojí již počtvrté a vyjádří tak svůj protest proti diskriminaci, zneužívání gayů a leseb a podpoří právo na svobodu projevu pro každého.

Více informací naleznete na http://www.balticpride.eu/

24.6.2020

Aktivistky jsou nespravedlivě ve vězení už dva roky!

Amnesty International vyzývá krále Salmana bin Abdulazize ze Saúdské Arábie k propuštění žen, které kvůli nenásilným lidskoprávním aktivitám zůstávají už dva roky ve vězení.

27.12.2019

Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

18.10.2019