Amnesty International: Gayové a lesby musí mít stejná práva

Vlády pobaltských států musí zastavit diskriminaci lidí z důvodů jejich sexuální orientace či genderové identity. Podporu lesbám, gayům, bisexuálům i transgender (LGBT) osobám přijedou tento víkend do litevského Vilniusu vyjádřit aktivisté z více než 20 států světa. Koná se totiž již čtvrtý ročník takzvané Baltic Pride 2010.

Smyslem této několikadenní akce, která vyvrcholí 8. května pochodem a pouliční párty, je upozornit na stále přetrvávající diskriminaci a homofobii vůči LGBT. Ta je v pobaltských státech, zejména pak v Litvě, stále velice silná. Gayové a lesby se často setkávají s násilím a ponižováním, je jim bráněno ve svobodném projevu a bývají stigmatizováni. Amnesty International se proto i letos připojuje k podpoře této akce.

„Hlavním požadavkem aktivistů je, aby přestalo docházet k diskriminaci a rovnost před zákonem platila pro všechny lidi bez rozdílu,“ sdělila ředitelka programu AI Nicola Duckworth. „Aktivisté musí mít navíc možnost vyjádřit svou podporu LGBT bez obav z fyzického či slovního napadení. Je důležité, aby měli institucionální podporu ze strany svých organizací. I proto se Amnesty International k akci veřejně hlásí,“ dodala.

Přes padesát poslanců litevského parlamentu, včetně těch z nejvlivnějších politických stran, se letos v březnu pokusilo o zákaz Baltic Pride s poukazem na možné porušení kontroverzního zákona o škodlivosti veřejných informací na zdravý vývoj mladistých a nezletilých. AI tento zákon, který vstoupil v platnost počátkem letošního roku, tvrdě kritizovala. Podle AI zákon vede k přímé diskriminaci a vystavuje advokáty bojující za práva LGBT ohrožení v podobě finančního postihu či zákazu činnosti.

Letošní ročník Baltic Pride organizuje společně s litevskou Ligou gayů a Organizací tolerantní mládeže, lotyšské sdružení Mozaika a estonská organizace Mladí gayové. Zástupci AI se k aktivistům na Baltic Pride připojí již počtvrté a vyjádří tak svůj protest proti diskriminaci, zneužívání gayů a leseb a podpoří právo na svobodu projevu pro každého.

Více informací naleznete na http://www.balticpride.eu/

7.8.2017

Kdo jsou obránci a obránkyně LGBT práv?

Obránci LGBT práv po celém světě se setkávají s mnoha, často velmi propracovanými, útoky ze stran úřadů a nestátních aktérů, kteří brání jejich práci jak v přímém kontaktu s lidmi, tak v online prostoru.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

12.10.2017

Zakladatelka liberální mešity v Berlíně: Jsme odpovědí na strach, ukazujeme smířlivou tvář islámu

18.12.2017

Učitelka mě chtěla poslat do zvláštní

Michala Codlová je autistka, která nemá problém sehnat práci. Je aplikovaná informatička, která je navíc neuvěřitelně výkonná. To, co jiní dělají dva dny, ona má za dvě hodiny hotové. Chtěla jsem si s ní povídat o tématu zaměstnávání autistů. Ale než jsme se k tomu dostaly, Míša mi odvyprávěla celý život.