Hamas začal v Gaze popravovat

Poprvé od roku 2005 došlo včera ráno v Gaze k „oficiálnímu“ popravování. Hamas zastřelil dva Palestince odsouzené vojenským soudem v roce 2009 za kolaboraci s Izraelem a podíl na vraždě.

Tuto informaci potvrzuje prohlášení, které vydal vedoucí vojenské samosprávy v Gaze plukovník Ahmed Atalláh. Ačkoli se nejedná o první zabíjení ze strany ozbrojených složek Hamasu a dalších ozbrojených skupin na území Gazy, dnešní událost představuje první oficiální popravu od nástupu Hamasu moci v červnu 2007.

„Popravy představují velký krok zpět ze strany Hamasu. Obáváme se o život dalších vězňů v Gaze, kteří byli odsouzení k trestu smrti,“ sdělila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně programu Amnesty International pro Blízký východ. „Máme důvodné podezření, že tito lidé byli vojenským soudem odsouzeni nespravedlivě,“ dodala.

Podle stávajícího palestinského práva není možné popravy na území Palestinské samosprávy vykonat bez souhlasu prezidenta. Rozsudky smrti vynesené od června 2007 nicméně tento souhlas nezískaly.

Amnesty International v této souvislosti apeluje na hnutí Hamas, aby zastavilo veškeré popravování odsouzených a tvrdě odsuzuje včerejší událost.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.