Hamas začal v Gaze popravovat

Poprvé od roku 2005 došlo včera ráno v Gaze k „oficiálnímu“ popravování. Hamas zastřelil dva Palestince odsouzené vojenským soudem v roce 2009 za kolaboraci s Izraelem a podíl na vraždě.

Tuto informaci potvrzuje prohlášení, které vydal vedoucí vojenské samosprávy v Gaze plukovník Ahmed Atalláh. Ačkoli se nejedná o první zabíjení ze strany ozbrojených složek Hamasu a dalších ozbrojených skupin na území Gazy, dnešní událost představuje první oficiální popravu od nástupu Hamasu moci v červnu 2007.

„Popravy představují velký krok zpět ze strany Hamasu. Obáváme se o život dalších vězňů v Gaze, kteří byli odsouzení k trestu smrti,“ sdělila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně programu Amnesty International pro Blízký východ. „Máme důvodné podezření, že tito lidé byli vojenským soudem odsouzeni nespravedlivě,“ dodala.

Podle stávajícího palestinského práva není možné popravy na území Palestinské samosprávy vykonat bez souhlasu prezidenta. Rozsudky smrti vynesené od června 2007 nicméně tento souhlas nezískaly.

Amnesty International v této souvislosti apeluje na hnutí Hamas, aby zastavilo veškeré popravování odsouzených a tvrdě odsuzuje včerejší událost.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.