Činy místo slov: Amnesty International apeluje na Ukrajinu

Na Ukrajině stále dochází k porušování lidských práv, uvádí výzkumná zpráva nazvaná Činy místo slov: Ukrajina musí dodržovat lidská práva, kterou dnes uveřejnila Amnesty International.

Lidé jsou vystaveni rasové diskriminaci, dochází ke zneužívání pravomocí veřejných činitelů při výslechu a policejní praxi a nejsou dostatečně ošetřena práva uprchlíků. Amnesty International proto vyzvala nově zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho vládu, aby se přihlásili k dodržování mezinárodních právních standardů a zamezili zneužívání práva. Zpráva také obsahuje konkrétní doporučení, jak těchto kroků dosáhnout. „Nově zvolené úřady by měly navázat na pozitivní vývoj, který v ochraně lidských práv Ukrajina v posledních dvaceti letech učinila. Tato šance se nesmí promarnit,“ uvedl ředitelka programu AI pro Evropu Nicola Duckworth. „Proklamace o ochraně lidských práv jsou určitě chvályhodné. Musí ale následovat činy – nezávislé a zevrubné prozkoumání všech obvinění, postihy odpovědných osob a odškodnění obětí,“ dodala.

Amnesty International provedla na Ukrajině rozsáhlé šetření, jehož výsledky publikuje právě ve zmíněné zprávě. Jedním z cílů zprávy je také monitorovat chování nové vlády a její postup při řešení námitek, které zpráva vznáší. Na základě srovnání s předchozím výzkumem, který Amnesty International v regionu realizovala před pěti lety, bylo totiž zjištěno přetrvávání řady nedostatků, které nejsou v souladu s mezinárodními standardy.

Rasismus, činnost policie, uprchlíci

Jedním z prvních zjištění, na která zpráva upozorňuje, je netransparentnost policejní praxe. Ta vychází především z představ o nedotknutelnosti policejní profese a z nerespektování presumpce neviny obviněných. Výrazný problém Ukrajiny představují také rasově motivované činy, vyšetřované často jako běžné přestupky. Takový přístup ovšem celou situaci spíše zastírá a zabraňuje vládě nejen v její analýze, ale především v efektivním řešení. Zpráva konstatuje, že rasismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněn a kdokoli vypadá jen trochu „jinak“, může být vystaven bezdůvodným policejním kontrolám, svévolnému zadržení, špatnému zacházení či finančnímu vydírání.

S těmito problémy se často setkávají také migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Jejich situaci navíc komplikuje nefunkční azylová politika státu, která je vystavuje nebezpečí vrácení do země původu, kde mohou být perzekvováni. Tato zjištění se opírá mimo jiné o nízké procento kladně vyřízených žádostí o azyl - v roce 2007 to bylo pouze 0,7 procenta a v roce 2008 5,7 procenta z celkového počtu žádostí.

Amnesty International proto doporučuje zavést nová opatření pro zlepšení dodržování lidských práv na Ukrajině, včetně monitorování rasově motivovaných útoků, ustavení funkčního a spravedlivého azylového systému a založení nezávislého úřadu, který by šetřil všechna obvinění z porušování lidských práv ze strany policie.

Více informací naleznete přímo ve výzkumné zprávě, která je ke stražení níže.

23.5.2020

Blesk: Praha řeší nárůst domácího násilí během koronavirové krize

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

19.11.2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček k současné situaci v Hongkongu

"Šokující násilí v Hongkongu nic nevyřeší! Je nutné chránit základní svobody, včetně svobody shromažďování, ale také zajistit dodržování práva. Násilí by nemělo projít beztrestně ani policistům či vojákům, ani demonstrujícím. S protestujícími je třeba mluvit a přitom respektovat hongkongskou ústavu včetně autonomie - to by měli vědět i v Pekingu."

18.11.2019

Evropská unie odsuzuje násilí v Hongkongu

„Jakékoliv násilí nelze přijmout. Zákroky policie a úřadů musí odpovídat základním lidským právům.“