Vladimir Akimenkov se stovkou dalších zadržen při pokojných protestech v Moskvě

Den po skončení olympijských her v Soči Rusko opět ukázalo, že porušuje svobodu projevu a shromažďování svých občanů. Policie 24. 2. 2014 před budovou soudu v Moskvě zadržela 234 pokojných demonstrantů. Ti protestovali proti verdiktu soudu z předchozího týdne, ve kterém byli odsouzeni „vězni z Blatného náměstí“ a současně bylo zadrženo 200 demonstrantů a novinářů. Mezi zadrženými byl i Vladimir Akimenkov, bývalý vězeň z Blatného náměstí, který byl v prosinci zproštěn obžaloby v rámci amnestie. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová – členky punkové kapely Pussy Riot, byly zatčeny kvůli údajnému spáchání přestupku při přechodu silnice. Část demonstrantů už policie propustila, většina ale dostala pokutu za účast na „nepovoleném shromáždění“ - a to až do výše 30000 rublů (16 000 korun). Amnesty International opět vyzývá ruské autority, aby bezpodmínečně zprostily obžaloby a okamžitě pustily na svobodu všech osm vězňů svědomí nespravedlivě odsouzených z důvodu účasti na pokojných demonstracích na Blatném náměstí v roce 2012.

9.7.2018

Aktivisti v Moskvě během MS ve fotbale tvoří "živou" LGBT vlajku

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.