Vladimir Akimenkov se stovkou dalších zadržen při pokojných protestech v Moskvě

Den po skončení olympijských her v Soči Rusko opět ukázalo, že porušuje svobodu projevu a shromažďování svých občanů. Policie 24. 2. 2014 před budovou soudu v Moskvě zadržela 234 pokojných demonstrantů. Ti protestovali proti verdiktu soudu z předchozího týdne, ve kterém byli odsouzeni „vězni z Blatného náměstí“ a současně bylo zadrženo 200 demonstrantů a novinářů. Mezi zadrženými byl i Vladimir Akimenkov, bývalý vězeň z Blatného náměstí, který byl v prosinci zproštěn obžaloby v rámci amnestie. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová – členky punkové kapely Pussy Riot, byly zatčeny kvůli údajnému spáchání přestupku při přechodu silnice. Část demonstrantů už policie propustila, většina ale dostala pokutu za účast na „nepovoleném shromáždění“ - a to až do výše 30000 rublů (16 000 korun). Amnesty International opět vyzývá ruské autority, aby bezpodmínečně zprostily obžaloby a okamžitě pustily na svobodu všech osm vězňů svědomí nespravedlivě odsouzených z důvodu účasti na pokojných demonstracích na Blatném náměstí v roce 2012.

20.3.2020

Írán: Omilostnění vězňů jsou vítaná, ale další stovky těch, kteří by měli být svobodni, zůstávají ve vězení

Desetitisíce lidí Írán propustí přeplněných věznic. Kvůli svátkům i koronaviru.

5.8.2019

iROZHLAS: Na zatýkání demonstrantů v Moskvě reaguje i česká diplomacie. Vyzvala k respektování práv a svobod

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.