Smrt kubánského vězně svědomí je třeba vyšetřit

Kubánský vězeň svědomí Orlando Zapata Tamayo minulý týden zemřel v důsledku několikatýdenní protestní hladovky. Ve vězení strávil téměř sedm posledních let svého života.

Amnesty International ihned poté vyzvala prezidenta země Raúla Castra, aby okamžitě a bezpodmínečně propustil všechny vězně svědomí, kteří v kubánských věznicích řadu let čekají na svobodu.„Smrt vězně svědomí znamená obrovskou černou skvrnu na již tak nelichotivé pověsti Kuby. Pokud jí kubánští představitelé chtějí alespoň trochu setřít, musí okamžitě propustit další vězně svědomí,“ reagovala Amnesty International. Jediným „zločinem“, který Orlando Zapata Tamayo spáchal, bylo pokojné uplatňování základních práv. Přesto byl postupně odsouzen k 36 letům žaláře, ve vězení nakonec strávil téměř sedm let.Orlando Zapata je jedním z 55 vězňů svědomí, které Amnesty International na Kubě adoptovala. Jako většina ostatních byl i on zatčen při vlně represí namířených proti politické opozici v březnu 2003. Úřady svůj krok odůvodnily údajným „narušováním veřejného pořádku“, „kladením odporu“ a „neuctivým chováním“. Podle Amnesty International by se nyní mělo neprodleně vyšetřit, zda na jeho smrti nemá podíl také špatné zacházení během pobytu ve vězení.Justice je na Kubě ve velmi špatném stavu. Soudní procesy jsou často formální a z hlediska standardů mezinárodního práva zcela nepřípustné. Tragický případ Orlanda Zapaty tak znovu ukazuje na potřebu umožnit nezávislým expertům monitorovat situaci na ostrově a dohlédnout na dodržování závazků plynoucích z mezinárodního práva, zejména z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.