Smrt kubánského vězně svědomí je třeba vyšetřit

Kubánský vězeň svědomí Orlando Zapata Tamayo minulý týden zemřel v důsledku několikatýdenní protestní hladovky. Ve vězení strávil téměř sedm posledních let svého života.

Amnesty International ihned poté vyzvala prezidenta země Raúla Castra, aby okamžitě a bezpodmínečně propustil všechny vězně svědomí, kteří v kubánských věznicích řadu let čekají na svobodu.„Smrt vězně svědomí znamená obrovskou černou skvrnu na již tak nelichotivé pověsti Kuby. Pokud jí kubánští představitelé chtějí alespoň trochu setřít, musí okamžitě propustit další vězně svědomí,“ reagovala Amnesty International. Jediným „zločinem“, který Orlando Zapata Tamayo spáchal, bylo pokojné uplatňování základních práv. Přesto byl postupně odsouzen k 36 letům žaláře, ve vězení nakonec strávil téměř sedm let.Orlando Zapata je jedním z 55 vězňů svědomí, které Amnesty International na Kubě adoptovala. Jako většina ostatních byl i on zatčen při vlně represí namířených proti politické opozici v březnu 2003. Úřady svůj krok odůvodnily údajným „narušováním veřejného pořádku“, „kladením odporu“ a „neuctivým chováním“. Podle Amnesty International by se nyní mělo neprodleně vyšetřit, zda na jeho smrti nemá podíl také špatné zacházení během pobytu ve vězení.Justice je na Kubě ve velmi špatném stavu. Soudní procesy jsou často formální a z hlediska standardů mezinárodního práva zcela nepřípustné. Tragický případ Orlanda Zapaty tak znovu ukazuje na potřebu umožnit nezávislým expertům monitorovat situaci na ostrově a dohlédnout na dodržování závazků plynoucích z mezinárodního práva, zejména z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.

18.9.2018

Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.

29.8.2018

OSN tlačí na Barmu/Myanmar ohledně zlepšení podmínek pro Rohingy

OSN vyžaduje dodržování memoranda o bezpečí Rohingů.

1.6.2018

SÝRIE

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.