Smrt kubánského vězně svědomí je třeba vyšetřit

Kubánský vězeň svědomí Orlando Zapata Tamayo minulý týden zemřel v důsledku několikatýdenní protestní hladovky. Ve vězení strávil téměř sedm posledních let svého života.

Amnesty International ihned poté vyzvala prezidenta země Raúla Castra, aby okamžitě a bezpodmínečně propustil všechny vězně svědomí, kteří v kubánských věznicích řadu let čekají na svobodu.„Smrt vězně svědomí znamená obrovskou černou skvrnu na již tak nelichotivé pověsti Kuby. Pokud jí kubánští představitelé chtějí alespoň trochu setřít, musí okamžitě propustit další vězně svědomí,“ reagovala Amnesty International. Jediným „zločinem“, který Orlando Zapata Tamayo spáchal, bylo pokojné uplatňování základních práv. Přesto byl postupně odsouzen k 36 letům žaláře, ve vězení nakonec strávil téměř sedm let.Orlando Zapata je jedním z 55 vězňů svědomí, které Amnesty International na Kubě adoptovala. Jako většina ostatních byl i on zatčen při vlně represí namířených proti politické opozici v březnu 2003. Úřady svůj krok odůvodnily údajným „narušováním veřejného pořádku“, „kladením odporu“ a „neuctivým chováním“. Podle Amnesty International by se nyní mělo neprodleně vyšetřit, zda na jeho smrti nemá podíl také špatné zacházení během pobytu ve vězení.Justice je na Kubě ve velmi špatném stavu. Soudní procesy jsou často formální a z hlediska standardů mezinárodního práva zcela nepřípustné. Tragický případ Orlanda Zapaty tak znovu ukazuje na potřebu umožnit nezávislým expertům monitorovat situaci na ostrově a dohlédnout na dodržování závazků plynoucích z mezinárodního práva, zejména z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.

30.7.2020

Statečný novinář konečně na svobodě!

V červenci 2020 mu byl na Novém Zélandu udělen azyl a je konečně volný!

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

4.2.2020

Jihoafrická republika: Sjezd těžařů se musí postavit k porušování lidských práv

V Kapském městě probíhá největší světová těžařská investiční konference. Amnesty vyzývá těžební společnosti a jejich partnery, aby řešili zneužívání lidských práv, která jsou v jejich oboru běžná.

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.