Džábar Mádžrí je na svobodě, vyhráno ale ještě zdaleka nemá

Džábar Mádžrí byl po dvou letech ve vězení konečně propuštěn na svobodu. Prezident mu 19. února 2014 udělil milost, ve vězení ale musel zůstat až do 4. března. Philip Luther, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku uvedl: „propuštění Džábara je velkou úlevou pro jeho rodinu a vítězstvím pro všechny aktivisty, kteří se po celém světě podíleli na kampani za jeho osvobození. Jeho zadržení bylo krokem, který zmařil naděje na pokrok v oblasti svobody projevu v Tunisku v období, které následovalo po odvolání bývalého prezidenta Bena Aliho v roce 2011. Džábar nikdy neměl být obviněn, natož odsouzen a uvězněn. Milost není dostačující. Tuniské orgány jsou povinny uvést situaci na pravou míru. Veškerá obvinění musí být zrušena a jeho jméno očištěno“. Dva týdny před udělením prezidentské milosti úřady na Džábara vydaly nový zatykač, který je varovným signálem, že Džábar nemá zdaleka vyhráno. Podle jeho právníka jsou všechna obvinění nepodložená a jde pouze o formu soudního obtěžování. Tuniské úřady jsou povinny respektovat právo na svobodu projevu a zrušit všechna obvinění, které byly proti Džábarovi vzneseny. Amnesty International vyzývá tuniské orgány, aby změnily právní předpisy z období prezidenta Bena Aliho, které kriminalizují právo na svobodu projevu, včetně článku 121 (3) a 226 trestního zákoníku, které byly použity k usvědčení Džábara Mádžrího.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

29.1.2019

Aasia Bibi je konečně volná!

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.