Tvůj podpis pomůže dětem do škol

V ulicích několika českých a moravských městech mohli lidé potkat studenty a studentky, kteří sbírali podpisy na podporu svých romských, afghánských a čínských vrstevníků. Ti totiž čelí různým bariérám, které jim brání v přístupu ke vzdělání. Podpisovou akcí vyvrcholila kampaň Amnesty International nazvaná Změníme to!

Celkově se do akce zapojilo téměř 300 studentů a studentek 16 středních škol. V Praze proběhl hlavní program akce na prostranství u výstupu metra Anděl, kde fiktivní kandidát na ministra školství Mgr. Jan Vševěd v rámci své předvolební kampaně zjišťoval názory veřejnosti na problém dostupnosti vzdělání v České republice a ve světě. Anketa byla zdokumentována ve formě videospotu, který Amnesty International zveřejní na svých stránkách.

„Dopisy se získanými podpisy zašleme ministrům školství České republiky, Afghánistánu a Číny. Tyto tři země reprezentují časté problémy v přístupu dětí ke vzdělání, jakými jsou například diskriminace, války nebo chudoba,“ říká ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst.

V Česku mají omezený přístup ke vzdělání především romské děti, které nepřiměřeně často končí v tzv. speciálních (bývalých zvláštních) školách. V Afghánistánu je kvůli konfliktu s Talibanem i diskriminačním tradicím právo na vzdělání upíráno především dívkám. V Číně musí mnohé děti vnitřních migrantů, kteří se v rámci země stěhují za prací, chodit místo do školy do práce.

Akcí jsme chtěli upozornit zodpovědná ministerstva na to, že upírání práva na vzdělání není veřejnosti lhostejné, a přimět je ke zlepšení situace. Podpisovou akci organizuje Amnesty International v ulicích měst ČR již třetím rokem. Loni se díky ní podařilo odeslat 11 tisíc dopisů proti bezpráví v Číně.

Kampaň Změníme to! podpořili mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, senátor Karel Schwarzenberg nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška.

DALŠÍ INFORMACE:

Kampaň Změníme to! odstartovala letos symbolicky 1. června ke Dni dětí, aby tak připomněla význam základního lidského práva na vzdělání. To je zakotveno v mnoha mezinárodních dokumentech, přesto se do školy nedostane celkem 100 milionů dětí na světě.

Hlavní součástí kampaně je zážitkový webový projekt www.zmenimeto.cz. Ten přináší příběhy dětí, které nemohou z různých důvodů chodit v různých zemích do školy. Každý, kdo jim bude chtít pomoci, může přímo z webu odeslat e-mail odpovědným úřadům a vyzvat je, aby situaci dítěte změnily.

V rámci kampaně proběhla řada dalších akcí: spot ve vysílání České televize, výstava v prostorách pražského metra, infostánky na letních festivalech.

SEZNAM ZAPOJENÝCH ŠKOL:

Gymnázium na Vítězné pláni
Gymnázium střední školy mezinárodních a veřejných vztahů

Brno

Gymnázium Benešov

Nymburk

20.5.2020

Žáci s postižením se do škol vrátit nemohou. Pro jejich rodiče je situace náročná

Podle vládou schváleného harmonogramu otevírání škol budou do konce června zavřené také školy pro děti s autismem a mentálním nebo fyzickým postižením. Do škol by se tedy vrátili až v září. Pro jejich rodiče je péče o tyto děti složitá a právě školy by jim v tom mohly ulevit. Stejný názor má také zástupkyně ombudsmana.

25.5.2020

Aktuálně.cz: pomoc dětem v řeských táborech podpořil i zpěvák Klus

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!