AI žádá Kanadu o zrušení víz pro ČR a Mexiko

Pobočky Amnesty International z Kanady, České republiky a Mexika vyzvaly kanadské úřady, aby zvrátily rozhodnutí o uvalení vízové povinnosti na obyvatele ČR a Mexika. V dopise adresovaném ministru pro občanství a imigraci Jasonu Kenneymu vyjádřily znepokojení nad odůvodněním tohoto kroku, jehož cílem bylo podle kanadských úřadů omezit příliv žadatelů o azyl z těchto zemí.

„Státy mají právo kontrolovat vstup cizinců na území. Víza jsou legitimním nástrojem, nicméně nemohou být používána s cílem omezit možnost uprchlíků hledat ochranu,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Amnesty International rozhodnutí o zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky a Mexika znepokojuje zvláště z toho důvodu, že zdokumentovala mnoho případů porušování lidských práv v obou těchto zemích. Považuje proto za důležité, aby byl kanadský systém udělování statutu uprchlíka přístupný i pro občany České republiky a Mexika.

Amnesty International chápe snahu kanadských úřadů o to, aby kanadský systém určování statutu uprchlíka fungoval rychle a efektivně. Systém ale zároveň musí zaručit, že se všem žadatelům dostane rovného zacházení a žádosti budou vyhodnocovány spravedlivě. Amnesty International proto kanadské úřady vyzývá, aby vízovou povinnost pro občany České republiky a Mexika zrušily, nebo přijaly jiná opatření, která zajistí, že kanadský systém určování statutu uprchlíka pro ně zůstane přístupný.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

17.4.2019

Lenka Felcmanová v rozhovoru se Vzdělávacími službami na témata týkající se inkluze a společného vzdělávání

Položili jsme několik aktuálních otázek týkajících se oblasti vzdělávání místopředsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání paní Lence Felcmanové. Zde přinášíme příslušné odpovědi na uvedené otázky.

15.4.2019

Fotogalerie Aktuálně. cz: Jak česká filharmonie slavila Mezinárodní den Romů