AI žádá Kanadu o zrušení víz pro ČR a Mexiko

Pobočky Amnesty International z Kanady, České republiky a Mexika vyzvaly kanadské úřady, aby zvrátily rozhodnutí o uvalení vízové povinnosti na obyvatele ČR a Mexika. V dopise adresovaném ministru pro občanství a imigraci Jasonu Kenneymu vyjádřily znepokojení nad odůvodněním tohoto kroku, jehož cílem bylo podle kanadských úřadů omezit příliv žadatelů o azyl z těchto zemí.

„Státy mají právo kontrolovat vstup cizinců na území. Víza jsou legitimním nástrojem, nicméně nemohou být používána s cílem omezit možnost uprchlíků hledat ochranu,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Amnesty International rozhodnutí o zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky a Mexika znepokojuje zvláště z toho důvodu, že zdokumentovala mnoho případů porušování lidských práv v obou těchto zemích. Považuje proto za důležité, aby byl kanadský systém udělování statutu uprchlíka přístupný i pro občany České republiky a Mexika.

Amnesty International chápe snahu kanadských úřadů o to, aby kanadský systém určování statutu uprchlíka fungoval rychle a efektivně. Systém ale zároveň musí zaručit, že se všem žadatelům dostane rovného zacházení a žádosti budou vyhodnocovány spravedlivě. Amnesty International proto kanadské úřady vyzývá, aby vízovou povinnost pro občany České republiky a Mexika zrušily, nebo přijaly jiná opatření, která zajistí, že kanadský systém určování statutu uprchlíka pro ně zůstane přístupný.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

21.2.2018

Eurokomisařce Jourové se nelíbí segregace romských dětí ve školách na Slovensku

9.2.2018

Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.