Afghánští novináři čelí nátlaku vlády i útokům Talibanu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 13.8.2009

Několik dní před prezidentskými volbami v Afghánistánu jsou novináři, kteří o volbách píší, kvůli svým článkům zastrašováni vládními úřady. Zároveň zesílily útoky na novináře ze strany Talibanu a dalších protivládních skupin.

Podle Amnesty International jsou tak média vystavena nátlaku z „obou stran“. Svobodu projevu, která byla v zemi obnovena po pádu Talibanu v roce 2001, narušuje zastrašování novinářů ze strany vládních úřadů i útoky protivládních skupin. Situace se před volbami zostřila.„Významným tématem předvolební kampaně se stal problém korupce. Někteří představitelé vlády však na kritiku reagují snahou umlčet novináře, kteří jejich jednání sledují,“ uvedl Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.Jeden z novinářů, který se obával zveřejnit svou identitu, pracovníkům Amnesty International sdělil: „Mně i dalším novinářům volají lidé, kteří pracují na volební kampani prezidenta Karzáího. Tlačí na nás, ať neinformujeme o korupci či selháních Karzáího vlády. Vyhrožuje mi ale i Taliban a další ozbrojenci. Podle nich mám přestat psát o volbách pozitivní zprávy, nechtějí totiž, aby lidé přišli k volbám. Čelím tak nátlaku z obou stran.“V posledních měsících došlo na popud vlády či náboženských autorit k trestním stíháním několika novinářů. Tresty ve výši dvaceti let vězení si pro urážku náboženského cítění od soudu odnesli tři žurnalisté včetně Parvíze Kambakše, kterému byl původně vyměřen trest smrti.V některých případech příslušníci vládních sil dokonce pracovníky médií napadli. V Herátu letos v červenci policisté zbili pět novinářů. Důvodem měly být jejich články o veřejných protestech a korupci policie.Od roku 2007 navíc vzrůstá počet útoků na novináře ze strany Talibanu a dalších protivládních skupin. Jejich poslední obětí se stal Džaved Ahmad zastřelený letos v březnu v Kandaháru.Amnesty International vyzývá afghánskou vládu, aby veškeré případy útoků či zastrašování novinářů důkladně vyšetřila.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...