Su Ťij odsouzena v ostudném procesu

Amnesty International označila dnešní rozhodnutí barmského soudu, který shledal vinnou představitelku barmské opozice Su Ťij, za „ostudné“. Její zatčení, proces i verdikt soudu představují podle obránců lidských práv politické divadlo.

V úterý 11. srpna rozhodl soud v barmské věznici Insein, že se politička provinila porušením pravidel domácího vězení, v kterém je držena. K incidentu došlo na počátku května, když v místě jejího domácího vězení strávil dvě noci nezvaný cizinec. Zákony za to umožňovaly uložit trest až do výše pěti let. Soud nakonec vynesl trest ve výši tří let odnětí svobody, který byl snížen na 18 měsíců domácího věznění.„Barmské úřady jistě doufají, že proces, v kterém nebyl vynesen maximální možný trest, bude mezinárodní společenství považovat za ukázku shovívavosti. Ve skutečnosti tomu však není a mezinárodní organizace jako Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) a OSN si toho musí být vědomy,“ reagovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Podle Amnesty International neměla být Su Ťij, která ve vězení celkem strávila přes 13 let, nikdy uvězněna. Organizace proto požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění. Upozorňuje navíc, že kromě Su Ťij je v zemi drženo více než 2 150 politických vězňů.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

14.5.2017

Přátelé Petra Jaška jsou volní!

Hassan a Abdulmon, souzení v procesu s Petrem Jaškem v Súdánu, jsou od čtvrtka 11. 5. taky volní!