Su Ťij odsouzena v ostudném procesu

Amnesty International označila dnešní rozhodnutí barmského soudu, který shledal vinnou představitelku barmské opozice Su Ťij, za „ostudné“. Její zatčení, proces i verdikt soudu představují podle obránců lidských práv politické divadlo.

V úterý 11. srpna rozhodl soud v barmské věznici Insein, že se politička provinila porušením pravidel domácího vězení, v kterém je držena. K incidentu došlo na počátku května, když v místě jejího domácího vězení strávil dvě noci nezvaný cizinec. Zákony za to umožňovaly uložit trest až do výše pěti let. Soud nakonec vynesl trest ve výši tří let odnětí svobody, který byl snížen na 18 měsíců domácího věznění.„Barmské úřady jistě doufají, že proces, v kterém nebyl vynesen maximální možný trest, bude mezinárodní společenství považovat za ukázku shovívavosti. Ve skutečnosti tomu však není a mezinárodní organizace jako Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) a OSN si toho musí být vědomy,“ reagovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Podle Amnesty International neměla být Su Ťij, která ve vězení celkem strávila přes 13 let, nikdy uvězněna. Organizace proto požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění. Upozorňuje navíc, že kromě Su Ťij je v zemi drženo více než 2 150 politických vězňů.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

8.11.2018

ČT o procesu s Tanerem Kilicem

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.