Su Ťij odsouzena v ostudném procesu

Amnesty International označila dnešní rozhodnutí barmského soudu, který shledal vinnou představitelku barmské opozice Su Ťij, za „ostudné“. Její zatčení, proces i verdikt soudu představují podle obránců lidských práv politické divadlo.

V úterý 11. srpna rozhodl soud v barmské věznici Insein, že se politička provinila porušením pravidel domácího vězení, v kterém je držena. K incidentu došlo na počátku května, když v místě jejího domácího vězení strávil dvě noci nezvaný cizinec. Zákony za to umožňovaly uložit trest až do výše pěti let. Soud nakonec vynesl trest ve výši tří let odnětí svobody, který byl snížen na 18 měsíců domácího věznění.„Barmské úřady jistě doufají, že proces, v kterém nebyl vynesen maximální možný trest, bude mezinárodní společenství považovat za ukázku shovívavosti. Ve skutečnosti tomu však není a mezinárodní organizace jako Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) a OSN si toho musí být vědomy,“ reagovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Podle Amnesty International neměla být Su Ťij, která ve vězení celkem strávila přes 13 let, nikdy uvězněna. Organizace proto požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění. Upozorňuje navíc, že kromě Su Ťij je v zemi drženo více než 2 150 politických vězňů.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

7.6.2017

Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.

14.5.2017

Přátelé Petra Jaška jsou volní!

Hassan a Abdulmon, souzení v procesu s Petrem Jaškem v Súdánu, jsou od čtvrtka 11. 5. taky volní!

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.