Za protest před íránskou ambasádou tisíc korun pokuty

V Íránu byly po prezidentských volbách zatčeny stovky, či spíše tisíce demonstrantů. Uplynulou sobotu jim lidé na shromážděních po celém světě vyjádřili podporu.

V Praze psali jména zadržených Íránců na chodník a vozovku před íránskou ambasádou. Organizátoři akce z řad Amnesty International poté vyzvali zájemce, aby jména demonstrantů individuálně psali před ambasádou i po dobu následujících 20 dní. V uplynulých hodinách ale hrozilo, že se jména zatčených na chodníku dál neobjeví.První aktivistka, která vzala křídu do ruky, byla totiž v pondělí pokutována městskou policií. Amnesty International ČR se domnívá, že se jedná o šikanu ze strany úřadů. Dívka si za protest, který policie vyhodnotila jako přestupek, odnesla pokutu ve výši 1 000 Kč dle přestupkového zákona, číslo 200/90, paragraf 47, písmeno d. Důvodem bylo údajné znečišťování veřejného prostoru, které však ještě při předchozí sobotní protestní akci nepředstavovalo žádný problém.„Dívka chtěla protestovat proti potlačování svobodného projevu v Íránu. Paradoxní je, že ji za to české úřady začaly postihovat,“ řekla Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR.Amnesty International formu protestu předem konzultovala jak s pražským Magistrátem, tak Policií ČR. Úřady protest spojený s psaním křídou na chodník označily za bezproblémový.„Formu protestu jsme s úřady i policí konzultovali předem. Jejich reakce byla velmi vstřícná, komunikace probíhala bez problémů. Neshledali v našem protestu žádný problém. I proto nechápeme, jak je možné, že tak rychle došlo ke změně. Obáváme se, že změna souvisí s reakcí íránských úřadů,“ uvedla Lenka Pitronová.„Přišli jsme před ambasádu uplatnit právo na svobodu projevu. Těžko si představit pokojnější protest, než v tichosti napsat křídou na chodník jména několika lidí, kteří byli kvůli účasti na demonstraci potrestáni uvězněním. Nechápeme, jak za to úřady mohou udělit pokutu.“Po pondělním incidentu přišli v úterý protestovat před ambasádu zaměstnanci Amnesty International v doprovodu nezávislé právničky. Po příchodu na místo je přítomný policista vyzval k opuštění prostoru. Varoval, že pokud tak neučiní, bude zahájeno správní řízení. Protestující však chtěli vytrvat. Začali tedy přijíždět další policisté. Na akci byla přítomna i média. Po řadě konzultací policisté v průběhu odpoledne změnili své stanovisko: vyjádřit protest před íránskou ambasádou je možné bez obavy z postihu. Nedokázali však vysvětlit, jak je možné, že aktivistka byla za totožné konání – tedy psaní křídou na chodník - pouhý den předtím pokutována. Amnesty International vítá, že nakonec zvítězilo právo. Je však znepokojena tím, že české úřady šikanovaly a dokonce postihovaly ty, kteří jen vyjádřili pokojný protest. Obává se, že úřady mohly jednat proto, aby vyhověly požadavkům íránské strany.

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.