Su Ťij prohlášena za „Velvyslankyni svědomí“

Amnesty International se rozhodla ocenit barmskou disidentku Su Ťij svým nejvyšším oceněním „Velvyslankyně svědomí“ za rok 2009. Vězněná politička si prestižní cenu nemůže převzít osobně. Cenu tedy na ceremoniálu konaném v Dublinu společně vyhlásí Amnesty International a hudební skupina U2, která Su Ťij dlouhodobě podporuje.

„Tento měsíc si připomínáme výročí 20 let od zatčení Su Ťij a zároveň dvacet let od chvíle, kdy ji Amnesty International prohlásila za vězeňkyni svědomí. V těchto dlouhých a temných letech Su Ťij zůstala symbolem naděje, odvahy a nezdolného boje za lidská práva jak pro lidi v Myanmaru, tak po celém světě,“ prohlásila Irene Khan, generální tajemnice AI. K blahopřání se připojil Václav Havel, který se v roce 2003 stal vůbec prvním Velvyslancem svědomí: „ Ze své vlastní zkušenosti vím, že mezinárodní pozornost do určité míry může ochránit neprávem vězněné od trestů, které by jim jinak byly uděleny. To je také jeden z důvodů, proč jsem krátce po svém zvolení prezidentem nominoval Su Ťij na Nobelovu cenu, která jí poté byla udělena“.Su Ťij, členka barmské opoziční strany Národní liga pro demokracii, byla více než 13 z posledních 20 letech zadržována, většinou v domácím vězení. Příkaz k domácímu vězení měl vypršet letos 27. května, avšak 18. května byla zatčena a postavena před soud. Soudní proces vedený se Su Ťij pro porušení podmínek domácího vězení byl obnoven 24. července. Pokud bude uznána vinnou, může jí hrozit až pět let vězení. V současné době je v Myanmaru/Barmě více jak 2100 lidí, kteří jsou vězněni na základě svých politických postojů. Cena Amnesty International - Velvyslanec/velvyslankyně svědomí - oceňuje nejvýznamnější osobnosti boje za ochranu lidských práv. Letos se vyhlašuje již šestý ročník. Mezi oceněnými z předešlých let jsou například Nelson Mandela, U2 nebo Václav Havel. Videozáznam z vyhlášení ceny skupinou U2.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.

7.6.2017

Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.

6.6.2017

český rozhlas o zatčení šéfa turecké Amnesty

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.