Su Ťij prohlášena za „Velvyslankyni svědomí“

Amnesty International se rozhodla ocenit barmskou disidentku Su Ťij svým nejvyšším oceněním „Velvyslankyně svědomí“ za rok 2009. Vězněná politička si prestižní cenu nemůže převzít osobně. Cenu tedy na ceremoniálu konaném v Dublinu společně vyhlásí Amnesty International a hudební skupina U2, která Su Ťij dlouhodobě podporuje.

„Tento měsíc si připomínáme výročí 20 let od zatčení Su Ťij a zároveň dvacet let od chvíle, kdy ji Amnesty International prohlásila za vězeňkyni svědomí. V těchto dlouhých a temných letech Su Ťij zůstala symbolem naděje, odvahy a nezdolného boje za lidská práva jak pro lidi v Myanmaru, tak po celém světě,“ prohlásila Irene Khan, generální tajemnice AI. K blahopřání se připojil Václav Havel, který se v roce 2003 stal vůbec prvním Velvyslancem svědomí: „ Ze své vlastní zkušenosti vím, že mezinárodní pozornost do určité míry může ochránit neprávem vězněné od trestů, které by jim jinak byly uděleny. To je také jeden z důvodů, proč jsem krátce po svém zvolení prezidentem nominoval Su Ťij na Nobelovu cenu, která jí poté byla udělena“.Su Ťij, členka barmské opoziční strany Národní liga pro demokracii, byla více než 13 z posledních 20 letech zadržována, většinou v domácím vězení. Příkaz k domácímu vězení měl vypršet letos 27. května, avšak 18. května byla zatčena a postavena před soud. Soudní proces vedený se Su Ťij pro porušení podmínek domácího vězení byl obnoven 24. července. Pokud bude uznána vinnou, může jí hrozit až pět let vězení. V současné době je v Myanmaru/Barmě více jak 2100 lidí, kteří jsou vězněni na základě svých politických postojů. Cena Amnesty International - Velvyslanec/velvyslankyně svědomí - oceňuje nejvýznamnější osobnosti boje za ochranu lidských práv. Letos se vyhlašuje již šestý ročník. Mezi oceněnými z předešlých let jsou například Nelson Mandela, U2 nebo Václav Havel. Videozáznam z vyhlášení ceny skupinou U2.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.