Přes 100 měst podpoří lidská práva v Íránu

Praha zaplní prostor před íránským velvyslanectvím stovkami jmen vězňů

V posledních týdnech byly v Íránu zatčeny stovky, či spíše tisíce lidí, kteří se zúčastnili povolebních protestů. Jsou mezi nimi prominentní osoby včetně akademiků, novinářů a politických aktivistů, ale také řada obyčejných lidí. Existují vážné obavy, že jim hrozí mučení a nespravedlivé soudní procesy.Lidé na pěti kontinentech vyjádří v sobotu 25. července zatčeným demonstrantům solidaritu. Na veřejných shromážděních budou žádat propuštění těch, kteří ve vězení skončili pouze pro uplatnění svých práv na svobodu projevu.Akce má globální rozměr a podpořily ji nejvýznamnější světové organizace. Podporu vyjádřilo několik nositelů Nobelovy ceny včetně íránské bojovnice za lidská práva Širín Ebadíové. Počet měst, v kterých solidárních protesty proběhnou, vzrostl na 105. Jsou mezi nimi Londýn, Kábul nebo Washington.V Praze akci organizuje místní pobočka Amnesty International, která svolala shromáždění na 15 hodinu před Velvyslanectví Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6). „Popíšeme chodník i vozovku před íránskou ambasádou jmény těch, kteří za účast na demonstracích zaplatili uvězněním. Zahájíme tak sérii téměř dvaceti dnů, po které budeme jména zadržovaných psát před velvyslanectvím každý pracovní den. Kdokoli může přijít, vzít křídu a některé ze jmen vězňů sám napsat,“ vysvětlila průběh akce Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR.„Lidé v Íránu našli navzdory hrozící represi sílu domáhat se svých práv. A v tom jim vyjádříme podporu. Musíme dát íránským představitelům najevo, že svět bude protestovat proti nespravedlivému zatýkání a cenzuře,“ uzavírá Lenka Pitronová.Více informací na: http://united4iran.org/Upozornění: Solidární shromáždění nemá žádné politické cíle, chce jen pokojným způsobem podpořit dodržování lidských práv.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

3.1.2019

Saúdská Arábie: Cenzura Netflixu je posledním důkazem tvrdých zásahů do svobody projevu

Netflix odstranil epizodu z komediální show v Saúdské Arábii poté, co si úředníci království stěžovali, že tím došlo k porušení zákonů o počítačové kriminalitě.

26.4.2018

Represe proti disentu mají nevyhnutelně neblahý dopad na svobodu projevu

Právnička a obhájkyně lidských práv Eren Keskin, který čelí až 140 různým obviněním za své nenásilné aktivity uvedla: „Snažím se, abych i přes všechna obvinění dál vyjadřovala své názory svobodně, ale jsem si také vědoma, že dvakrát přemýšlím, než něco řeknu nebo napíšu."

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.