Přes 100 měst podpoří lidská práva v Íránu

Praha zaplní prostor před íránským velvyslanectvím stovkami jmen vězňů

V posledních týdnech byly v Íránu zatčeny stovky, či spíše tisíce lidí, kteří se zúčastnili povolebních protestů. Jsou mezi nimi prominentní osoby včetně akademiků, novinářů a politických aktivistů, ale také řada obyčejných lidí. Existují vážné obavy, že jim hrozí mučení a nespravedlivé soudní procesy.Lidé na pěti kontinentech vyjádří v sobotu 25. července zatčeným demonstrantům solidaritu. Na veřejných shromážděních budou žádat propuštění těch, kteří ve vězení skončili pouze pro uplatnění svých práv na svobodu projevu.Akce má globální rozměr a podpořily ji nejvýznamnější světové organizace. Podporu vyjádřilo několik nositelů Nobelovy ceny včetně íránské bojovnice za lidská práva Širín Ebadíové. Počet měst, v kterých solidárních protesty proběhnou, vzrostl na 105. Jsou mezi nimi Londýn, Kábul nebo Washington.V Praze akci organizuje místní pobočka Amnesty International, která svolala shromáždění na 15 hodinu před Velvyslanectví Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6). „Popíšeme chodník i vozovku před íránskou ambasádou jmény těch, kteří za účast na demonstracích zaplatili uvězněním. Zahájíme tak sérii téměř dvaceti dnů, po které budeme jména zadržovaných psát před velvyslanectvím každý pracovní den. Kdokoli může přijít, vzít křídu a některé ze jmen vězňů sám napsat,“ vysvětlila průběh akce Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR.„Lidé v Íránu našli navzdory hrozící represi sílu domáhat se svých práv. A v tom jim vyjádříme podporu. Musíme dát íránským představitelům najevo, že svět bude protestovat proti nespravedlivému zatýkání a cenzuře,“ uzavírá Lenka Pitronová.Více informací na: http://united4iran.org/Upozornění: Solidární shromáždění nemá žádné politické cíle, chce jen pokojným způsobem podpořit dodržování lidských práv.

8.9.2017

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

31.5.2016

Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

16.11.2016

Hanobení prezidenta? Nevracejme se k omezování svobody slova!

Amnesty International upozorňuje, že návrat k uzákonění trestného činu hanobení prezidenta by byl krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.