Den pro dětská práva v Benešově

Gymnázium Benešov, 23. června 2009 – „Den pro dětská práva“, pořádaný v rámci vládní kampaně Stop násilí na dětech pod záštitou ministra pro lidská práva Michaela Kocába, upozornil na problematiku práv dětí nejen v ČR, ale i ve světě.

„Šikana, týrání nebo diskriminace dětí – to jsou problémy, které se nevyhýbají snad žádnému koutu světa včetně České republiky. Takové jednání zůstává často skryto a jeho oběti jen těžko hledají pomoc. Těmto problémům chceme předcházet tím, že dětem umožňujeme o nich diskutovat a přemýšlet. Učí se tak svá práva bránit a budou vědět, jak podat pomocnou ruku obětem.“Den pro dětská práva zahájil ministr Michael Kocáb společně s ambasadorkou kampaně Ester Janečkovou, MUDr. Evou Vaníčkovou, CSc. Dášou van der Horst a ředitelem benešovského gymnázia Zdeňkem Zahradníčkem. Jak souvisí kampaň Stop násilí na dětech se vzděláváním k lidským právům? „Znát svá práva, vědět, jak se jich domoci, ale zároveň si uvědomovat svou odpovědnost vůči právům jiných lidí je prevencí proti jakémukoliv porušováním lidských práv, tedy i proti násilí na dětech,“ řekl ministr pro lidská práva Michael Kocáb.„Zabývali jsme se aktuálními tématy z oblasti porušování práv dětí, jako je například týrání dětí, šikana, diskriminace z důvodu pohlaví, náboženského přesvědčení nebo příslušnosti k menšině, či jako je ohrožení dětí v ozbrojených konfliktech,“ řekl jeden z dětských účastníků akce. Na studenty ani hosty, mezi nimiž nechyběli pedagogové gymnázia, rodiče, zástupci Úřadu vlády, rozhodně nečekaly dlouhé přednášky či besedy. „Porozumění a respekt k lidským právům si účastníci osvojili například během diskusí či hraní her,“ uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Na interaktivní workshopy navázala výstava na téma práv dětí v současném světě, kterou zahájil zmocněnec pro lidská práva Jan Litomiský a Dáša van der Horst. Díky výstavě, která bude v prostorách gymnázia k shlédnutí do konce školního roku, se budou moci s problematikou seznámit i ostatní studenti, kteří neměli možnost na Dni pro dětská práva aktivně participovat.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

21.3.2019

Tunisko: Represivní návrh zákona pro výjimečný stav je hrozbou pro lidská práva

Návrh zákona ohledně výjimečného stavu, o němž se v současné době diskutuje v parlamentu, by mohl být lehce zneužitý proti lidským právům.

11.7.2018

Sociolog Prokop v Právu o nerovnosti a vzdělání

13.6.2018

Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.