Den pro dětská práva v Benešově

Gymnázium Benešov, 23. června 2009 – „Den pro dětská práva“, pořádaný v rámci vládní kampaně Stop násilí na dětech pod záštitou ministra pro lidská práva Michaela Kocába, upozornil na problematiku práv dětí nejen v ČR, ale i ve světě.

„Šikana, týrání nebo diskriminace dětí – to jsou problémy, které se nevyhýbají snad žádnému koutu světa včetně České republiky. Takové jednání zůstává často skryto a jeho oběti jen těžko hledají pomoc. Těmto problémům chceme předcházet tím, že dětem umožňujeme o nich diskutovat a přemýšlet. Učí se tak svá práva bránit a budou vědět, jak podat pomocnou ruku obětem.“Den pro dětská práva zahájil ministr Michael Kocáb společně s ambasadorkou kampaně Ester Janečkovou, MUDr. Evou Vaníčkovou, CSc. Dášou van der Horst a ředitelem benešovského gymnázia Zdeňkem Zahradníčkem. Jak souvisí kampaň Stop násilí na dětech se vzděláváním k lidským právům? „Znát svá práva, vědět, jak se jich domoci, ale zároveň si uvědomovat svou odpovědnost vůči právům jiných lidí je prevencí proti jakémukoliv porušováním lidských práv, tedy i proti násilí na dětech,“ řekl ministr pro lidská práva Michael Kocáb.„Zabývali jsme se aktuálními tématy z oblasti porušování práv dětí, jako je například týrání dětí, šikana, diskriminace z důvodu pohlaví, náboženského přesvědčení nebo příslušnosti k menšině, či jako je ohrožení dětí v ozbrojených konfliktech,“ řekl jeden z dětských účastníků akce. Na studenty ani hosty, mezi nimiž nechyběli pedagogové gymnázia, rodiče, zástupci Úřadu vlády, rozhodně nečekaly dlouhé přednášky či besedy. „Porozumění a respekt k lidským právům si účastníci osvojili například během diskusí či hraní her,“ uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Na interaktivní workshopy navázala výstava na téma práv dětí v současném světě, kterou zahájil zmocněnec pro lidská práva Jan Litomiský a Dáša van der Horst. Díky výstavě, která bude v prostorách gymnázia k shlédnutí do konce školního roku, se budou moci s problematikou seznámit i ostatní studenti, kteří neměli možnost na Dni pro dětská práva aktivně participovat.

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

21.3.2019

Tunisko: Represivní návrh zákona pro výjimečný stav je hrozbou pro lidská práva

Návrh zákona ohledně výjimečného stavu, o němž se v současné době diskutuje v parlamentu, by mohl být lehce zneužitý proti lidským právům.

25.10.2018

Má mylné informace, kritizují Zemanovy výroky ve Sněmovně zastánci inkluze

Prezident Miloš Zeman ve středu ve Sněmovně kritizoval inkluzi, tedy společné vzdělávání žáků se speciálními potřebami, kvůli vysokým nákladům. Mimo jiné zmínil, že podle metodiky ministerstva školství mají být postižené děti od ostatních odděleny paravanem. Nic takového ale v metodice resortu není.