Sněmovna bude hlasovat o pravidlech pro obchod se zbraněmi

Vývozy českých zbraní do rizikových oblastí jako Etiopie, Rovníková Guinea nebo Srí Lanka ukazují, že kontrola exportu vojenského materiálu z České republiky zatím nefunguje uspokojivě.

Poslanecká sněmovna bude zítra hlasovat o návrhu novely zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, který může některé nedostatky odstranit. Amnesty International a sdružení NESEHNUTÍ proto vyzvaly poslankyně a poslance, aby podobě zákona věnovali dostatečnou pozornost.

"Jedním z hlavních nedostatků současného systému kontrol je právě to, že zákon umožňuje úřadům utajovat bližší informace o uskutečněných vývozech jako obchodní tajemství. Veřejnost tak nemůže kontrolní politiku vlády objektivně posoudit a případně požadovat zlepšení," říká František Janda z Amnesty International.

Povinností každé země vyvážející zbraně nebo jiný vojenský materiál je nastavit systém kontroly exportu tak, aby vyvezené zbraně nemohly být zneužity k porušování lidských práv. Je proto třeba, aby kontrolní mechanismy byly transparentní, spolehlivé a jasně zakotvené v národní legislativě.

Návrh novely přináší řadu pozitivních prvků, například rozšiřuje pravomoci celních orgánů a zahrnuje nebezpečné pěchotní miny mezi zakázané zboží. Další z pozměňovacích návrhů ukládá vládě povinnost předkládat Sněmovně do konce pololetí výroční zprávu o kontrole exportu za předchozí rok. Pokud by byl schválen, umožnil by zlepšení parlamentní kontroly vývozu zbraní.

Některé návrhy novely jsou však kontroverzní. Za bezpečnostní riziko je možné považovat pozměňovací návrh, který by umožnil ústně dojednat zahraniční obchod s vojenským materiálem firmám, které k vývozu zbraní nemají povolení. Ty by poté předem dojednaný vývoz pouze uskutečnily přes jinou českou firmu, která povolení vlastní. Tak by se do obchodu se zbraněmi mohly snadno zapojit i firmy, které v minulosti pravidla pro vývoz zbraní porušily, nebo firmy, v jejichž statutárních orgánech jsou lidé bez bezpečnostní způsobilosti.

„Dosavadní absence důsledné veřejné kontroly zbrojních vývozů z ČR mimo jiné způsobuje, že o tom, kde zbraně z naší země zabíjejí civilisty, se veřejnost často dozvídá až v momentě, kdy dojde k nějakému ozbrojenému konfliktu. Proto jsme mohli jen bezmocně sledovat, jak české zbraně útočily na obydlená města v kavkazské válce loni v létě, či přemýšlet, jakou roli hrají zbraně z ČR v současném eskalujícím konfliktu na Srí Lance,“ komentuje důsledky existujícího nedostatečného kontrolního mechanismu zbrojních exportů Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

Amnesty International a NESEHNUTÍ proto vyzývají poslankyně a poslance, aby projednávání této novely věnovali náležitou pozornost, nepřipustili oslabení bezpečnostních prvků současných kontrolních mechanismů, ale naopak napomohli zvýšení jejich transparentnosti.Tím se omezí riziko, že české zbraně budou zneužity k porušování lidských práv kdekoli ve světě.

Další informace:

NESEHNUTÍ a Amnesty International zpracovaly k problematice veřejné kontroly zbrojních obchodů několik odborných materiálů dokládajících, jak tato kontrola funguje v řadě zemích Evropy. K dispozici zde.

Tiskové zprávy NESEHNUTÍ k problematice zbrojních exportů z ČR.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.