Čínské úřady postihují rodiče obětí zemětřesení v S´čchuanu

Čínské úřady zastrašují nebo dokonce nezákonně zadržují rodiče a další příbuzné dětí, které zemřely při loňském ničivém zemětřesení v provincii S´čchuan.

Pronásledování podle Amnesty International hrozí i právníkům a aktivistům, kteří rodičům poskytují podporu.

Amnesty International v nové zprávě dokumentuje případy rodičů, kteří byli zadrženi až na 21 dní, protože od úřadů žádali informace o tom, kdo nese zodpovědnost za zřícení školních budov. V nich při zemětřesení zahynuly jejich děti. Nejmladšímu zadrženému bylo osm let, někteří lidé byli zadrženi opakovaně.

„Jediným zločinem rodičů je, že se snažili získat odpověď na otázky, proč jejich děti zemřely a kdo je za to zodpovědný. Reakce čínských úřadů, které truchlící rodiče zatýkají, je jen těžko uvěřitelná,“ říká ředitelka AI ČR Dáša van der Horst.

Podle zjištění Amnesty International zabránily úřady několika rodičům, aby podali stížnost na to, že jejich děti zemřely kvůli nekvalitní konstrukci školních budov, které se při zemětřesení zřítily. Rodiče se domnívají, že nedostatečná kvalita školních budov byla zapříčiněna tím, že zkorumpovaní úředníci při výstavbě škol přehlíželi nedodržování stavebních norem. Také aktivisté, kteří nabídli rodičům svou pomoc, nyní čelí politicky motivovaným procesům, v nichž jsou obviněni za vágně definované zločiny, například ohrožování veřejné bezpečnosti a pořádku.

Amnesty International vyzvala čínské úřady, aby přestaly bránit rodičům a dalším příbuzným v přístupu k nezávislým a nestranným tribunálům, u kterých se budou moci domáhat spravedlnosti.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

22.2.2018

V regionech si pěstujeme ghetta, víceletá gymnázia nemají smysl, uměle vytváříme elity, říká Kartous

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem