Čínské úřady postihují rodiče obětí zemětřesení v S´čchuanu

Čínské úřady zastrašují nebo dokonce nezákonně zadržují rodiče a další příbuzné dětí, které zemřely při loňském ničivém zemětřesení v provincii S´čchuan.

Pronásledování podle Amnesty International hrozí i právníkům a aktivistům, kteří rodičům poskytují podporu.

Amnesty International v nové zprávě dokumentuje případy rodičů, kteří byli zadrženi až na 21 dní, protože od úřadů žádali informace o tom, kdo nese zodpovědnost za zřícení školních budov. V nich při zemětřesení zahynuly jejich děti. Nejmladšímu zadrženému bylo osm let, někteří lidé byli zadrženi opakovaně.

„Jediným zločinem rodičů je, že se snažili získat odpověď na otázky, proč jejich děti zemřely a kdo je za to zodpovědný. Reakce čínských úřadů, které truchlící rodiče zatýkají, je jen těžko uvěřitelná,“ říká ředitelka AI ČR Dáša van der Horst.

Podle zjištění Amnesty International zabránily úřady několika rodičům, aby podali stížnost na to, že jejich děti zemřely kvůli nekvalitní konstrukci školních budov, které se při zemětřesení zřítily. Rodiče se domnívají, že nedostatečná kvalita školních budov byla zapříčiněna tím, že zkorumpovaní úředníci při výstavbě škol přehlíželi nedodržování stavebních norem. Také aktivisté, kteří nabídli rodičům svou pomoc, nyní čelí politicky motivovaným procesům, v nichž jsou obviněni za vágně definované zločiny, například ohrožování veřejné bezpečnosti a pořádku.

Amnesty International vyzvala čínské úřady, aby přestaly bránit rodičům a dalším příbuzným v přístupu k nezávislým a nestranným tribunálům, u kterých se budou moci domáhat spravedlnosti.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem

6.6.2017

Shrnutí vývoje k 5. červnu - pozitivní i negativníé změny

Na základě tisíců zaslaných žádostí, které obdržely řecké úřady po výzvě AI k akci, se řecké úřady rozhodly vyklidit tábory v Eliniko a přestěhovat jejich obyvatele do míst s lepšími životními podmínkami.