Extremisté jsou stále vážnější hrozbou, Amnesty napsala premiéru Topolánkovi

Mezinárodní sekretariát Amnesty International se písemně obrátil na českého premiéra Mirka Topolánka a vyzval ho k přijetí opatření, která ukončí nárůst slovních i fyzických útoků namířených proti romské komunitě.

Obránci lidských práv zároveň upozornili, že aktivity extrémně pravicových skupin představují také stále vážnější hrozbu pro bezpečí Romů žijících v ČR.

Podle Amnesty International by čeští politici neměli na problém reagovat jen po jednotlivých incidentech, ale musí přijmout opatření, která trvale zajistí bezpečný život Romů v ČR. Úřady musí řádně prošetřit veškeré případy rasově motivovaných útoků a jejich pachatelům vyměřit tresty, které budou odpovídat závažnosti provinění.

"Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí dát také jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil Fotis Filippou, výzkumník Amnesty International pro Českou
republiku.

Amnesty International již v průběhu loňského roku upozornila na atmosféru zastrašování Romů, kterou vyvolávají stoupenci extrémně pravicových skupin. Nedošlo však k důraznému odsouzení z úst členů vlády. K polarizaci české společnosti navíc přispěly nepřijatelné výroky na adresu romské menšiny ze strany některých významných politických představitelů.

25.2.2019

Příběh polských odvážných žen

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.