AI vyzývá ke zrušení trestu smrti pro Tibeťany

Amnesty International (AI) protestuje proti rozhodnutí soudu ve Lhase, který včera vynesl tresty smrti nad dvěma Tibeťany. Obránci lidských práv vyzývají Čínu, aby nejvyšší trest zmírnila.

„Amnesty International protestuje proti verdiktům smrti pro Losanga Gyaltse a Lovara. Náš výzkum ukazuje, že čínské soudy vynášejí tresty smrti v nespravedlivých procesech. Vyzýváme ke zmírnění rozsudku,“ uvedl Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.

Losang Gyaltse a Lovar byli obviněni ze zakládání požárů během protestů v březnu loňského roku ve Lhase. Ve včerejších procesech byli odsouzeni dva další lidé, kterým byl udělen trest smrti s dvouletým odkladem. Jeden muž byl odsouzen k doživotnímu vězení. Rozsudky smrti by měl nyní přezkoumat Nejvyšší lidový soud.

Doznání vynucená mučením jsou v Číně častá

Mluvčí soudu ve Lhase včera sdělil, že jeden z mužů, který vyslechl rozsudek trestu smrti s dvouletým odkladem, Tenzin Phuntsog, se ke zločinu krátce po zatčení přiznal. Toto prohlášení nevyvrátilo obavy Amnesty International, že Tenzin Phuntsog mohl být k doznání přinucen mučením. Mučení je Číně je rozšířeno a soudy uznávají jako důkaz i doznání, která byla vynucena.

Podle oficiálních zpráv čínských úřadů bylo v souvislosti s loňskými protesty do včerejšího dne odsouzeno 76 osob. Rozsudky se pohybují v rozmezí tříletého vězení až doživotního trestu. Většina Tibeťanů byla odsouzena za zločiny žhářství, rabování, provokování nepokojů, shromažďování proti státním orgánům, porušování veřejného pořádku a krádeže. Nejméně sedm lidí si vyslechlo tresty za „špionáž“ či „nezákonné předávání informací organizacím či jedincům mimo Čínu“.

1 000 Tibeťanů se pohřešuje

Podle Komise Spojených států pro Čínu se dosud pohřešuje více než 1 000 Tibeťanů, kteří byli zadrženi v souvislosti s loňskými protesty. Čínské úřady uvádějí, že při loňských protestech, které po několika dnech přerostly v násilné nepokoje, přišlo o život 21 lidí. Tibetské zdroje odhadují, že počet obětí následného zásahu čínských ozbrojených složek je vyšší než 100.

Čína nadále omezuje přístup do Tibetu. Amnesty International se proto obává, že další případy porušování lidských práv Tibeťanů unikají pozornosti světové veřejnosti.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.