Rakouská policie uplatňuje dvojí metr

Lidé s jinou barvou pleti nebo příslušníci etnických a náboženských menšin se vždy nemohou spolehnout na pomoc rakouské policie a justičního systému. Podle nové zprávy Amnesty International (AI) je totiž rakouská justice poznamenána institucionálním rasismem.

Podle autorů zprávy musí policie i soudní orgány učinit takové změny, které zajistí rovné zacházení s lidmi bez ohledu na jejich etnický původ. "Rakouská policie a justice uplatňuje dvojí metr. Předsudky a stereotypy vůči cizincům nebo menšinám ale do justičního systému nepatří," upozornil v den zveřejnění zprávy John Dalhuisen, expert Amnesty International na Rakousko.Zpráva nazvaná Oběť nebo podezřelý? záleží na barvě pleti. Rasová diskriminace v rakouské justici dokumentuje, jak rakouský justiční systém diskriminuje migranty a příslušníky etnických menšin. Rakušané, kteří mají barevnou pleť, jsou tak častěji podezíráni z trestné činnosti nebo se stávají terčem policejního násilí. Zpráva popisuje i případy, kdy státní orgány neposkytly dostatečnou ochranu obětem rasově motivovaných trestných činů.Stížnosti příslušníků menšin na postup policie však nejsou náležitě vyšetřovány a jen zřídka dochází ke stíhání policistů, kteří se provinili.

Další informace

H., rakouský občan polského původu se v červnu 2007 pokoušel uklidnit hádku, které byl svědkem. Když se konflikt chýlil ke konci, dorazila na místo policejní hlídka. Její příslušníci H. slovně napadli, byli ho pěstmi a porazili ho na zem. H. se podařilo se dovolovat na pohotovostní linku, která pořídila záznam situace, z něhož je jasně slyšet dopadající údery a nadávky. Policisté potom H. posadili do auta, kde jej měli znovu napadnout.Posléze by H. obviněn z maření úředního výkonu. Sám H. podal na postup policie stížnost, všechna obvinění byla ale zamítnuta. Obvinění proti němu byla stažena, až po přezkoumání zvláštním odvolacím soudem, který se zabývá jen spory občanů s oficiálními složkami.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.