Amnesty monitorovala pochod v Přerově

V sobotu 4. dubna prošel částmi Přerova, které obývají zejména Romové, pochod pravicových extremistů. Organizátoři svolávali příznivce a sympatizanty na akci prostřednictvím webových stránek, na kterých publikovali výroky jasně namířené vůči Romům a vzývali například k „etnické segregaci“. Akci monitorovali také zástupci Mezinárodního sekretariátu Amnesty International.

Pochod původně svolala extrémně pravicová Dělnická strana, která se od něj později distancovala. Organizaci pochodu pak převzaly skupiny Autonomní nacionalisté a Národní odpor. Pochodu se zúčastnilo asi 500 demonstrantů, kteří se sjeli z různých částí České republiky. Demonstranti se v průběhu pochodu několikrát zastavili a skandovali pokřiky jako „Češi pojďte s námi“, ozývaly se také protiromské výroky. K pochodu se připojili i někteří obyvatelé Přerova.

Amnesty International již řadu let usiluje o zastavení diskriminace Romů a dokumentuje případy násilných útoků jak na jednotlivce z řad Romů, tak na celé komunity v celé Evropě. V souvislosti se sobotním pochodem vyzývá české úřady, aby přijaly opatření, která zajistí ochranu Romů před diskriminací a důsledky podněcování k nepřátelství nebo násilí.

Akce extremistů vyvolávají strach

„Bojíme se o život,“ popsala své pocity romská žena, která v Přerově žije již 16 let. „Než jsem se přestěhovala do této části města, žili jsme celých 26 let v souladu s ostatními. Předtím tu Romové a většinová společnost žili společně, nyní zde ze sta procent zůstali jen Romové.“

„Je dobře, že je tady policie, aby nás chránila,“ řekla pracovníkům Amnesty International další z romských žen, „nevíme ale, co se stane v noci, kdy tu nebude.“

Na akci bylo připraveno 700 příslušníků policie včetně antikonfliktního týmu a pořádkových jednotek. Velké množství policistů zaujalo pozice v ulicích obývaných Romy, aby zabránili násilnostem a přímým útokům na romskou komunitu.

V průběhu akce policie znemožnila pohyb zhruba dvaceti odpůrcům pochodu s cílem předejít střetům s extremisty. Přesto stoupenci extrémní pravice nakonec demonstranty, kteří vyjadřovali nesouhlas s jejich akcí, napadli. Ve tři hodiny odpoledne byl pochod oficiálně ukončen na místní autobusové zastávce. Extremisté však poté napadli příslušníky pořádkové policie, házeli kameny a zápalné lahve. Střety se rozšířily do okolních ulic. Podle zpráv policie bylo zadrženo 31 demonstrantů, došlo také k několika zraněním na straně demonstrantů i policistů. Situace se uklidnila přibližně v šest hodin večer a většina extremistů opustila město.

Svoboda slova neznamená svobodu propagovat nenávist

„Propagace nenávisti, podněcování k diskriminaci, nepřátelství nebo násilí nepochybně překračuje hranice svobody projevu, kterou zaručují mezinárodní smlouvy. Čeští politici a vláda musí hlasitě odsoudit násilí a podněcování k násilí, ať už je jeho terčem jakákoli část společnosti,“ dodal Fotis Filippou.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.