Propusťte kubánské vězně svědomí, vyzývá Amnesty

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

"Neexistuje žádný legitimní důvod, který by ospravedlnil jejich uvěznění, není tedy důvod, proč by ve vězení měli dál zůstávat. Jejich jediným zločinem bylo vyjadřování názorů," řekl Gerardo Ducos, výzkumník Amnesty International pro Kubu."Kubánští politici o lidských právech často hovoří, teď mají příležitost dokázat, jak vážně svá slova myslí," dodal Gerardo Ducos.Amnesty International navíc varuje, že pronásledování aktivistů a disidentů pokračuje. V poslední době jde zejména o ty, kteří se chtějí zúčastnit demonstrace, která se má konat 18. března. Například Ivonne Mallesa z organizace známé jako Dámy v bílém (Damas de Blanco), která sdružuje manželky a příbuzné uvězněných disidentů, byla ve svém domě před týdnem zadržena příslušníky bezpečnostních sil. Po čtyřech hodinách byla sice bez obvinění propuštěna, jeden důstojník ji však varoval, že pokud Dámy v bílém nepřestane podporovat, může skončit ve vězení na dvacet let.

13.7.2017

Zůstaňme odvážní!

Žijeme ve věku strachu, rozdělení a démonizace. Po celém světě kolují jedovaté skazky a rétorika "nás proti nim" používaná k tomu, aby kolektivní vina za sociální a politické křivdy byla svalována na celé skupiny lidí. Ti, kteří se odváží postavit za lidská práva, jsou stále více a více napadáni. Alarmujícím způsobem jsou vystaveni obtěžování a zastrašování, pomlouvačným kampaním, špatnému zacházení a nezákonnému zadržování. Jsou dokonce zabíjeni - jen proto, že se postavili za to, co je správné.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po