Propusťte kubánské vězně svědomí, vyzývá Amnesty

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

"Neexistuje žádný legitimní důvod, který by ospravedlnil jejich uvěznění, není tedy důvod, proč by ve vězení měli dál zůstávat. Jejich jediným zločinem bylo vyjadřování názorů," řekl Gerardo Ducos, výzkumník Amnesty International pro Kubu."Kubánští politici o lidských právech často hovoří, teď mají příležitost dokázat, jak vážně svá slova myslí," dodal Gerardo Ducos.Amnesty International navíc varuje, že pronásledování aktivistů a disidentů pokračuje. V poslední době jde zejména o ty, kteří se chtějí zúčastnit demonstrace, která se má konat 18. března. Například Ivonne Mallesa z organizace známé jako Dámy v bílém (Damas de Blanco), která sdružuje manželky a příbuzné uvězněných disidentů, byla ve svém domě před týdnem zadržena příslušníky bezpečnostních sil. Po čtyřech hodinách byla sice bez obvinění propuštěna, jeden důstojník ji však varoval, že pokud Dámy v bílém nepřestane podporovat, může skončit ve vězení na dvacet let.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.