Propusťte kubánské vězně svědomí, vyzývá Amnesty

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

"Neexistuje žádný legitimní důvod, který by ospravedlnil jejich uvěznění, není tedy důvod, proč by ve vězení měli dál zůstávat. Jejich jediným zločinem bylo vyjadřování názorů," řekl Gerardo Ducos, výzkumník Amnesty International pro Kubu."Kubánští politici o lidských právech často hovoří, teď mají příležitost dokázat, jak vážně svá slova myslí," dodal Gerardo Ducos.Amnesty International navíc varuje, že pronásledování aktivistů a disidentů pokračuje. V poslední době jde zejména o ty, kteří se chtějí zúčastnit demonstrace, která se má konat 18. března. Například Ivonne Mallesa z organizace známé jako Dámy v bílém (Damas de Blanco), která sdružuje manželky a příbuzné uvězněných disidentů, byla ve svém domě před týdnem zadržena příslušníky bezpečnostních sil. Po čtyřech hodinách byla sice bez obvinění propuštěna, jeden důstojník ji však varoval, že pokud Dámy v bílém nepřestane podporovat, může skončit ve vězení na dvacet let.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.

17.10.2017

Novinky.cz: Africké státy vypínají internet