Propusťte kubánské vězně svědomí, vyzývá Amnesty

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

"Neexistuje žádný legitimní důvod, který by ospravedlnil jejich uvěznění, není tedy důvod, proč by ve vězení měli dál zůstávat. Jejich jediným zločinem bylo vyjadřování názorů," řekl Gerardo Ducos, výzkumník Amnesty International pro Kubu."Kubánští politici o lidských právech často hovoří, teď mají příležitost dokázat, jak vážně svá slova myslí," dodal Gerardo Ducos.Amnesty International navíc varuje, že pronásledování aktivistů a disidentů pokračuje. V poslední době jde zejména o ty, kteří se chtějí zúčastnit demonstrace, která se má konat 18. března. Například Ivonne Mallesa z organizace známé jako Dámy v bílém (Damas de Blanco), která sdružuje manželky a příbuzné uvězněných disidentů, byla ve svém domě před týdnem zadržena příslušníky bezpečnostních sil. Po čtyřech hodinách byla sice bez obvinění propuštěna, jeden důstojník ji však varoval, že pokud Dámy v bílém nepřestane podporovat, může skončit ve vězení na dvacet let.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.