Irák chce provést 128 poprav – každý týden dvacet

Amnesty International (AI) vyzvala irácké ministerstvo spravedlnosti, aby okamžitě zabránilo chystaným popravám 128 vězňů. Tamní úřady plánují zahájit popravy již v nejbližších dnech a podle dostupných zpráv má být každý týden popravena skupina dvaceti osob.

„Vláda Iráku v roce 2004 tvrdila, že znovuzavedení nejvyššího trestu pomůže v zemi snížit míru násilí. Ve skutečnosti násilnosti dál pokračují v obrovském rozsahu, trest smrti jejich pachatele nijak neodradil,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Nejvyšší soudní rada Iráku poskytla 9. března 2009 Amnesty International informaci, že prezidentská rada ratifikovala rozsudky smrti pro 128 osob. Tyto rozsudky byly již předtím potvrzeny Kasačním soudem. Úřady mají podle dostupných informací v plánu popravit každý týden skupinu 20 osob. Popravy mají začít už příští týden.

Identita osob, které čekají na smrt, nebyla zveřejněna. Amnesty International má obavy, že mnohé z nich mohly být odsouzeny k smrti v procesech, které nesplnily mezinárodní standardy pro spravedlivý soud. Někteří lidé byli pravděpodobně odsouzeni za zločiny jako vražda nebo únos na základě přiznání, která byla vynucena mučením. Právě to představuje jeden z nejvážnějších problémů práce irácké justice.

Irák opětovně zavedl trest smrti v srpnu 2004, poté co byl tento trest déle než rok suspendován Dočasnou koaliční správou. Od té doby na popravišti skončily stovky lidí. V loňském roce bylo v Iráku popraveno nejméně 34 osob, 285 osob bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno.

Přečtěte si další články o situaci v Iráku

Irák: pět zoufalých let
V loňském roce zaznamenány 1 252 popravy, řada zemí však popravuje potají

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou

11.3.2019

Báseň opravdu není zločin - Abdirahman Ibrahim Adan je volný!

Abdirahman Ibrahim Adan, třicetiletý básník ze Somalilandu zadržený kvůli básni kritizující vládu, je na svobodě.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.