Tibet* Made in China

AKTUALIZOVÁNO Padesát let po potlačeném tibetském povstání a rok po krvavých protestech se stav lidských práv v Tibetu dál zhoršuje. Na tento fakt upozornila Amnesty International (AI), která 10. března 2009 od 18:00 uspořádala před čínskou ambasádou v Praze demonstraci s názvem Tibet* Made in China.

Prohlédněte si fotogalerii z akce a připojte se k výzvě "Mlčení je souhlas".

„Čínské úřady v posledních měsících zesílily represe vůči tibetské identitě a kultuře. O tom nesmíme mlčet ani my, ani naši političtí představitelé. Účastníci demonstrace proto budou mít možnost podepsat výzvu české vládě, aby na porušování lidských práv upozornila na nadcházejícím summitu EU-Čína,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Čínská vláda v posledních týdnech v pronásledování Tibeťanů přitvrdila. Terčem postihů již nejsou jen mniši či lidé zapojení do protestů, ale také ti, kteří se snaží uchovat tibetskou kulturu. Patří mezi ně umělci, spisovatelé nebo populární zpěváci. Úřady postihují i takové projevy nesouhlasu, jakým je například stažení „reakčních písní“ do mobilního telefonu.

Čína v Tibetu také navýšila počet příslušníků Lidové ozbrojené policie. Projevy nesouhlasu se jí přesto nedaří zcela utlumit – od března 2008 bylo zdokumentováno 130 až 200 různých protestů.

„Čínské úřady nejsou ochotny řešit dlouhodobé problémy v Tibetu. Kromě potlačování svobody vyznání, projevu a sdružování jde také o diskriminaci Tibeťanů v přístupu ke vzdělání a zaměstnání. Zesílila navíc kampaň tzv. vlastenecké převýchovy, která probíhá nejen v klášterech, ale také na úřadech, ve školách i na pracovištích. Tibeťané jsou jejím prostřednictvím nuceni vzdát se podpory dalajlamy a přijmout propagandu čínských úřadů,“ upozorňuje Amnesty International.

Další informace

38letá matka čtyř dětí jménem Nechung byla vloni 18. března zadržena den poté, co se zúčastnila protestů v okrese Ngaba, provincii S’čchuan. Po devíti dnech byla propuštěna a mohla se vrátit ke své rodině. Nebyla však schopna mluvit ani přijímat potravu, po těle měla mnoho modřin a trpěla dýchacími problémy. Příbuzní se snažili dopravit ženu do nemocnice, tam jim však údajně byla odepřena pomoc. Bez lékařské péče Nechung 17. dubna zemřela. Po jejím úmrtí bylo zakázáno vykonat pohřební rituály.

Zprávu AI o aktuální situaci v Tibetu si můžete přečíst zde.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.