Rok pro protestech v Tibetu zesílila represe

Praha, 6. března 2009: Čínské úřady v posledních měsících zesílily represe vůči tibetské identitě a kultuře. Na tiskové konferenci na to dnes upozornili zástupci Amnesty International (AI) a International Campaing for Tibet (ICT). Podle závěrů ICT došlo za uplynulý rok k patrně největšímu nárůstu počtu politických vězňů za poslední desítky let.

Organizace proto vyzvaly českou vládu, aby téma lidských práv zaznělo na květnovém summitu EU-Čína. Výzvu v Praze podpořila i bývalá tibetská vězeňkyně svědomí Gyaltsen Drolkar, která byla vězněna 12 let.

Informace byly zveřejněny několik dní před 50. výročím potlačeného povstání Tibeťanů proti čínskému útlaku a rok po velké vlně protestů, které skončily násilím a zatýkáním účastníků.

V týdnech před oslavami tibetského nového roku, který připadl na 25. února 2009, přitvrdila čínská vláda v pronásledování svých odpůrců v Tibetu a přijala podstatně tvrdší a systematičtější přístup v umlčování místního disentu. Úřady vyzývají úředníky, bezpečnostní složky i širokou veřejnost k "rozdrcení" veškerých známek podpory dalajlamy.

Během uplynulého roku docházelo v Tibetu k systematickému mučení, mizení lidí i případům zabití. S blížícím se padesátým výročím Tibeťané mizí, často přímo ze svých domovů a uprostřed noci, a končí v neoficiálních věznicích. Podle údajů v oficiálních statistikách zůstává nejasný osud asi 1.200 zadržených lidí.

International Campaign for Tibet sestavila seznam jmen a osobních údajů více než 600 osob, které byly od loňského března zadrženy. Skutečný počet vězněných Tibeťanů může být však ještě podstatně vyšší.

Obě organizace se shodují, že Peking se na mezinárodní scéně brání jakémukoli jednání o lidských právech a odmítá se vyjádřit k otázkám použití smrtící síly proti demonstrantům, stejně jako ke konkrétním případům zadržených nebo zmizelých lidí. Žádají proto české předsednictví EU, aby se tomuto problému věnovalo na nadcházejícím summitu s Čínou.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.