České předsednictví musí vyzvat všechny strany konfliktu v Gaze k zastavení útoků

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, který vede delegaci EU na Blízký východ, by měl podle Amnesty International sehrát aktivní roli v řešení konfliktu v pásmu Gazy. České předsednictví by mělo vyzvat všechny strany konfliktu k zastavení nezákonných útoků a naléhat na Izrael, aby umožnil průchod humanitární pomoci do Gazy. Obránci lidských práv na ministra Schwarzenberga rovněž apelovali, aby pásmo Gazy osobně navštívil.

„Žádáme Vás, abyste využil svého významného postavení a vyvinul veškeré úsilí k tomu, aby účastníci konfliktu zastavili nezákonné útoky. Bezodkladně musí být také řešena katastrofická humanitární situace v pásmu Gazy,“ uvedla v dopise adresovaném ministru zahraničí Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Amnesty International má vážné obavy zejména o bezpečnost civilistů v Gaze, kteří nemohou hledat útočiště mimo její území. Zároveň v prostoru Gazy není místo, v kterém by byli v bezpečí. Pozemní invaze izraelských jednotek navíc téměř nevyhnutelně povede k nárůstu civilních obětí.Svůj díl odpovědnosti nesou i palestinské ozbrojené skupiny: jejich raketové útoky na města a vesnice na jihu Izraele jsou nezákonné a neomluvitelné. Nicméně nepřiměřené a nerozlišující použití síly ze strany Izraele má za následek velký počet obětí a musí být okamžitě zastaveno. Izraelská armáda nesmí provádět útoky, které pro civilisty představují nepřiměřeně vysoké ohrožení. Takové útoky jsou nezákonné.„Dosavadní reakce české diplomacie na násilí v pásmu Gazy není dostatečná. Zodpovědnost Hamasu a dalších palestinských ozbrojených skupin za útoky na izraelské civilisty je neoddisktutovatelná, nicméně není možné zavírat oči před nepřiměřenou reakcí Izraele, která má za následek stovky mrtvých a zhoršení již tak zoufalé situace v Gaze,“ uvedla Dáša van der Horst.Podle zjištění Amnesty International civilisté v pásmu Gazy stále naléhavěji potřebují potraviny, přístup k lékařské péči a další humanitární pomoc. Izraelské úřady ujišťují, že do Gazy může proudit humanitární pomoc, ve skutečnosti však množství dodávek představuje pouze malou část toho, co je třeba.České předsednictví musí dát všem bojujícím stranám jasně najevo, že žádná z nich nemá právo útočit ani na civilisty ani na objekty, které neslouží vojenským účelům. V této souvislosti by mělo předsednictví EU veřejně vzkázat všem stranám, že jejich násilné akce porušují mezinárodní humanitární právo.„Vzhledem k tomu, že mise EU do regionu je prezentovaná mimo jiné jako poznávací, apelujeme na ministra Schwarzenberga, aby do programu zařadil osobní návštěvu Gazy a seznámil se se situací na místě.“

Další informace:

Amnesty International opakovaně vyzývá Izrael, stejně jako Hamas a další ozbrojené palestinské skupiny k zastavení útoků, které jsou prováděny nezákonným způsobem.

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

10.10.2017

MFD: Jak se dostaly české zbraně k tzv. Islámskému státu?

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.