Dostaňme je na svobodu! - večer lidských práv a moderního umění v galerii DOX

Letošní Den lidských práv mohou lidé připomenout netradičně v prostoru Centra současného umění DOX, kde 10. prosince od 18:00 Amnesty International pořádá večer lidských práv a moderního umění s názvem Dostaňme je na svobodu! Na programu je psaní dopisů na podporu obětí bezpráví, promítání dokumentárního filmu i world-music – to vše v nově otevřené galerii.

„Zveme všechny, kteří chtějí dostat na svobodu lidi vězněné ve světě pro své názory či přesvědčení,“ říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Svět letos 10. prosince oslaví šedesáté výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv, přesto tisíce lidí, kterým jsou jejich práva upírána, čekají na naši pomoc. Každý rok se proto v desítkách zemí po celém světě lidé scházejí a píší dopisy úřadům, které jsou za bezpráví zodpovědné. Letos se budou dopisy posílat například do Íránu, Mexika, Kambodži či Sýrie. Amnesty International má zkušenost, že zlepšení přinesou ve 30 – 40 procentech případů.Řada podobných dopisů musela v minulosti putovat i do bývalého Československa. Během večera se proto na chvíli vrátíme i do naší nedávné historie premiérou prvního dílu dokumentární série nazvané Abeceda komunismu, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s portálem Idnes.cz.Se svými příspěvky vystoupí také hosté Amnesty International.O hudbu se postará maďarsko-kurdské duo z kapely All Star Refjudží Band - Abdulrahman Kasem (loutna oud) a Mario Leczó (zpěv, kytara).Návštěvníci si budou moci prohlédnout celé prostory Centra současného umění DOX, které je partnerem večera.Vstupné: 80 Kč, v průběhu večera jsou přístupné expozice galerie.Adresa: Centrum současného umění DOX, Poupětova 1a, Praha 7.

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.

25.2.2020

Myanmarský filmař je na svobodě!

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi byl 21.2. 2020, dva měsíce před oficiálním vypršením trestu, propuštěn na svobodu. Ještě v listopadu mu přitom hrozily další dva roky vězení.

10.2.2020

Tran Thi Nga je na svobodě, díky za podporu!

Obránkyně lidských práv z Vietnamu si odpykala tři roky z původně devítiletého trestu

25.11.2019

Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.