V Praze budou diskutovat zástupci lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území

Praha, 1. prosince 2008 V souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii navštíví Prahu vedoucí zástupci předních lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území.

Čas a místo: středa 3. prosince, 18 hodin, Institut CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Období českého předsednictví, tedy první pololetí roku 2009, bude mít v souvislosti s blízkovýchodním mírovým procesem značnou důležitost. Konání předčasných voleb v Izraeli, otázka vypršení funkčního období palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, prezidentské volby v Íránu či nástup prezidenta Baracka Obamy v USA. To vše bude formovat situaci v tomto neklidném regionu.

Jednou z priorit českého předsednictví EU je posílení vztahů mezi EU a Izraelem.
EU má pod českým vedením s Izraelem vyjednat a schválit nový Akční plán, který stanoví další kroky ve všech oblastech vzájemných vztahů od obchodu přes dopravu a energetiku po výzkum a vzdělávání -- ale i v oblasti lidských práv a mírového procesu. Posílení vztahů by měl podle českých plánů završit vůbec první summit EU a Izraele na nejvyšší úrovni.

O dopadech blízkovýchodního konfliktu na civilní obyvatele a lidská práva a o roli EU a českého předsednictví budou v Praze diskutovat Jessica Montell, ředitelka významné lidskoprávní organizace B'Tselem (Izrael), Raji Sourani, ředitel Palestinského centra pro lidská práva -- PCHR (Palestinská území, účast bude potvrzena) a Irena Kalhousová, odbornice na oblast Blízkého východu z Metropolitiní univerzity Praha (ČR).

Veřejnou diskusi pořádá Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Amnesty International a Oxfam International.

S úvodním slovem vystoupí Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International, Česká republika. Diskusi bude moderovat Jan Fingerland z Českého rozhlasu.

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.