V Praze budou diskutovat zástupci lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území

Praha, 1. prosince 2008 V souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii navštíví Prahu vedoucí zástupci předních lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území.

Čas a místo: středa 3. prosince, 18 hodin, Institut CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Období českého předsednictví, tedy první pololetí roku 2009, bude mít v souvislosti s blízkovýchodním mírovým procesem značnou důležitost. Konání předčasných voleb v Izraeli, otázka vypršení funkčního období palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, prezidentské volby v Íránu či nástup prezidenta Baracka Obamy v USA. To vše bude formovat situaci v tomto neklidném regionu.

Jednou z priorit českého předsednictví EU je posílení vztahů mezi EU a Izraelem.
EU má pod českým vedením s Izraelem vyjednat a schválit nový Akční plán, který stanoví další kroky ve všech oblastech vzájemných vztahů od obchodu přes dopravu a energetiku po výzkum a vzdělávání -- ale i v oblasti lidských práv a mírového procesu. Posílení vztahů by měl podle českých plánů završit vůbec první summit EU a Izraele na nejvyšší úrovni.

O dopadech blízkovýchodního konfliktu na civilní obyvatele a lidská práva a o roli EU a českého předsednictví budou v Praze diskutovat Jessica Montell, ředitelka významné lidskoprávní organizace B'Tselem (Izrael), Raji Sourani, ředitel Palestinského centra pro lidská práva -- PCHR (Palestinská území, účast bude potvrzena) a Irena Kalhousová, odbornice na oblast Blízkého východu z Metropolitiní univerzity Praha (ČR).

Veřejnou diskusi pořádá Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Amnesty International a Oxfam International.

S úvodním slovem vystoupí Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International, Česká republika. Diskusi bude moderovat Jan Fingerland z Českého rozhlasu.

28.6.2017

Bezdomovec z Vermontu zachránil život řidiči po dopravní nehodě

Bezdomovec, který žil na kraji lesa těsně u dálnice ve Vermontu, se stal svědkem vážné automobilové nehody. Nezaváhal a ihned běžel řidiči na pomoc. Ten zůstal zaklíněný pod autem.

28.6.2017

V Berlíně otevřeli novou mešitu pro ženy i homosexuály

Mešita, která se otevřela v Berlíně minulý týden, umožňuje vstup ženám, ateistům nebo homosexuálům. Má představovat přívětivou stránku islámu.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

26.6.2017

Když je návrat domů rozsudkem smrti

Násilné deportace uprchlíků zpět do nebezpečné země porušují mezinárodní právo.