V Praze budou diskutovat zástupci lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území

Praha, 1. prosince 2008 V souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii navštíví Prahu vedoucí zástupci předních lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území.

Čas a místo: středa 3. prosince, 18 hodin, Institut CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Období českého předsednictví, tedy první pololetí roku 2009, bude mít v souvislosti s blízkovýchodním mírovým procesem značnou důležitost. Konání předčasných voleb v Izraeli, otázka vypršení funkčního období palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, prezidentské volby v Íránu či nástup prezidenta Baracka Obamy v USA. To vše bude formovat situaci v tomto neklidném regionu.

Jednou z priorit českého předsednictví EU je posílení vztahů mezi EU a Izraelem.
EU má pod českým vedením s Izraelem vyjednat a schválit nový Akční plán, který stanoví další kroky ve všech oblastech vzájemných vztahů od obchodu přes dopravu a energetiku po výzkum a vzdělávání -- ale i v oblasti lidských práv a mírového procesu. Posílení vztahů by měl podle českých plánů završit vůbec první summit EU a Izraele na nejvyšší úrovni.

O dopadech blízkovýchodního konfliktu na civilní obyvatele a lidská práva a o roli EU a českého předsednictví budou v Praze diskutovat Jessica Montell, ředitelka významné lidskoprávní organizace B'Tselem (Izrael), Raji Sourani, ředitel Palestinského centra pro lidská práva -- PCHR (Palestinská území, účast bude potvrzena) a Irena Kalhousová, odbornice na oblast Blízkého východu z Metropolitiní univerzity Praha (ČR).

Veřejnou diskusi pořádá Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Amnesty International a Oxfam International.

S úvodním slovem vystoupí Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International, Česká republika. Diskusi bude moderovat Jan Fingerland z Českého rozhlasu.

22.5.2018

iRozhlas.cz: Muslimští migranti mění tvář vylidněného ruského venkova

22.5.2018

iRozhlas.cz: Na Twitteru žádal radu, Češi rovnou poslali peníze na vozík pro postiženou dceru

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.