Čínský vědec může být v nebezpečí popravy

Čínskému vědci Wo Weihanovi může hrozit okamžitá poprava. 18. listopadu vyzval Vyšší lidový soud v Pekingu Weihanovu rodinu, aby požádala o povolení jeho návštěvy ve vězení. Tento náhlý krok by mohl znamenat, že Nejvyšší lidový soud potvrdil rozsudek smrti, který nad ním byl vynesen, a úřady se chystají Wo Weihana, který je k nejvyššímu trestu odsouzen za špionáž, popravit. AKTUALIZOVÁNO.

Wo Wiehan potřebuje naši pomoc! Pošlete dopis čínským úřadům a vyzvěte je, aby dodržovaly zásady spravedlivého soudu a nevykonávaly Wo Weihanovu popravu.

Wo Weihan byl v květnu 2007 v uzavřeném procesu odsouzen k trestu smrti, podle rozsudku pekingského soudu byl uznán vinným z řady případů špionáže pro Taiwan. Měl například veřejně hovořit o zdravotním stavu vysoce postavených čínských představitelů, který je ale považován za přísně střežené tajemství, nebo odesílat informace pocházející z „utajovaného“ časopisu dostupného v knihovně Čínské akademie věd.

Wo Weihan byl zatčen už v lednu roku 2005, ale až do 5. května stejného roku nebyl oficiálně uvězněn. Podle rozsudku se během zadržení k obviněním přiznal, jeho rodina ale tvrdí, že přiznání nebyl přítomen právník. Navíc měl přiznání později odvolat a trvat na své nevině.

V únoru roku 2005 utrpěl Wo Weihan, který před zatčením podle příbuzných žádnými zdravotními problémy netrpěl, ve vězení krvácení do mozku a na šest týdnů se mohl vrátit domů. V květnu jej však úřady přesunuly do vězeňské nemocnice Bo Ren, kde je zadržován až dosud. Během prvních deseti měsíců ve vazbě neměl žádný kontakt s vnějším světem, nakonec mu úřady povolily pravidelná setkání s právníkem, svou rodinu neviděl ale zatím ani jednou.

Čína ročně popraví více lidí než jakákoli jiná země ve světě. V roce 2007 Amnesty International z veřejných zdrojů zaznamenala 470 poprav, ty ale představují naprosté minimum všech, které byly v Číně vykonány. Americká nadace Dui Hua odhaduje na základě podkladů získaných od místních představitelů jejich celkový počet na 5 až 6 tisíc. Údaje o trestu smrti jsou navíc stále považovány za státní tajemství.

Zajímají Vás lidská práva v Číně? Přijďte na přednášku Šao Ťianga, svědka zásahu na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Aktualizace:

Poprava Wo Weihana byla vykonána. Děkujeme těm, kteří apelovali za zmírnění trestu.

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda chce zajistit bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

9.9.2019

OSN: Západ může nést podíl na válečných zločinech v Jemenu

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.