Trest smrti ukamenováním už pro Sakíne neplatí. Íránka je volná!

Íránka Sakíne Aštíaníová, kterou úřady odsoudily k trestu smrti ukamenováním za údajnou nevěru a podíl na vraždě manžela, je na svobodě. Po osmi letech ji z vězení v Tabrízu propustili za dobré chování. Přestože svou vinu opakovaně popřela a soudci neměli k dispozici žádné usvědčující důkazy, uznali Sakíne vinnou na základě „úsudku soudce“, což je podle íránských zákonů možné. Sakíne navíc potrestali 99 ranami bičem. Mezinárodní vlna protestů ji od smrti ukamenováním uchránila, trest smrti jí ale stále hrozil. Aštíaníová, matka dvou dětí, pro média uvedla, že přiznání k cizoložství (prostřednictvím jejího vystoupení v televizi v srpnu 2010) na ní vynutili násilím. Amnesty International se o její propuštění zasazovala od roku 2010 a i díky snaze Amesty íránské úřady změnily trest smrti pro Sakíne na desetileté vězení.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

3.10.2018

Týden.cz o popravě Kurdky za vraždu manžela