Sněmovna schválila Mezinárodní trestní soud

Poslanecká sněmovna vyslovila na své schůzi konané 29. října 2008 souhlas s ratifikací Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Stejně jako při hlasování v senátu, který o Římském statutu hlasoval v červenci tohoto roku, byla smlouva podpořena značnou většinou poslanců. Aby mohl být celý proces schvalování proces dokončen, je nutný ještě souhlas prezidenta republiky.

Ke smlouvě o Mezinárodním trestním soudu dosud přistoupilo již 108 zemí z celého světa. Český parlament vyslovil souhlas s jeho ratifikací až devět let poté, co se k tomu ČR zavázala podpisem takzvaného Římském statutu. V průběhu těchto let proběhly dva neúspěšné pokusy o jeho ratifikaci a Česká republika dlouho zůstávala poslední zemí EU a jednou z posledních zemí Evropy, která k Mezinárodnímu trestnímu soudu nepřistoupila.

Schválením Římského statutu se parlament přihlásil k aktivní účasti na systému mezinárodní spravedlnosti a ochraně lidských práv. Česká zahraniční politika tak má šanci stát se konzistentnější a čitelnější pro naše partnery v Evropě i ve světě. Česká republika má možnost dostát svému závazku, že ochrana lidských práv bude jednou z priorit naší zahraniční politiky.

Mezinárodní trestní soud představuje efektivní nástroj ke stíhání nejzávažnějších zločinů, jakými jsou válečné zločiny, zločiny proti lidskosti nebo genocida. Bez existence tohoto orgánu by mohli pachatelé vážných zločinů dál unikat spravedlnosti. V tuto chvíli vyšetřuje situaci ve čtyřech afrických státech - Demokratické republice Kongo, Středoafrické republice, Súdánu a Ugandě.

Amnesty International v koalici s dalšími nevládními organizacemi (Člověk v tísni, Liga lidských práv, Český červený kříž a Česká ženská lobby) dlouhodobě usilovala o přistoupení ČR k Římskému statutu. Více zde.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.