Sněmovna schválila Mezinárodní trestní soud

Poslanecká sněmovna vyslovila na své schůzi konané 29. října 2008 souhlas s ratifikací Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Stejně jako při hlasování v senátu, který o Římském statutu hlasoval v červenci tohoto roku, byla smlouva podpořena značnou většinou poslanců. Aby mohl být celý proces schvalování proces dokončen, je nutný ještě souhlas prezidenta republiky.

Ke smlouvě o Mezinárodním trestním soudu dosud přistoupilo již 108 zemí z celého světa. Český parlament vyslovil souhlas s jeho ratifikací až devět let poté, co se k tomu ČR zavázala podpisem takzvaného Římském statutu. V průběhu těchto let proběhly dva neúspěšné pokusy o jeho ratifikaci a Česká republika dlouho zůstávala poslední zemí EU a jednou z posledních zemí Evropy, která k Mezinárodnímu trestnímu soudu nepřistoupila.

Schválením Římského statutu se parlament přihlásil k aktivní účasti na systému mezinárodní spravedlnosti a ochraně lidských práv. Česká zahraniční politika tak má šanci stát se konzistentnější a čitelnější pro naše partnery v Evropě i ve světě. Česká republika má možnost dostát svému závazku, že ochrana lidských práv bude jednou z priorit naší zahraniční politiky.

Mezinárodní trestní soud představuje efektivní nástroj ke stíhání nejzávažnějších zločinů, jakými jsou válečné zločiny, zločiny proti lidskosti nebo genocida. Bez existence tohoto orgánu by mohli pachatelé vážných zločinů dál unikat spravedlnosti. V tuto chvíli vyšetřuje situaci ve čtyřech afrických státech - Demokratické republice Kongo, Středoafrické republice, Súdánu a Ugandě.

Amnesty International v koalici s dalšími nevládními organizacemi (Člověk v tísni, Liga lidských práv, Český červený kříž a Česká ženská lobby) dlouhodobě usilovala o přistoupení ČR k Římskému statutu. Více zde.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.