Výzva pro francouzské předsednictví: Mluvte o politických vězních

Mluvte o politických vězních, vyzývá Amnesty International (AI) francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera před summitem asijsko-evropského dialogu ASEM v Pekingu. Ten poskytuje vzácnou příležitost jednat s představiteli barmské vojenské vlády, která se dopouští vážného porušování lidských práv a v žalářích drží na 2 100 svých politických oponentů.

Francouzské předsednictví na summitu vystupuje ve významné roli a může dosáhnout toho, aby se otázce lidských práv v Barmě/Myanmaru dostalo potřebné pozornosti. Amnesty International v této souvislosti ministra Kouchnera upozornila na případ barmského vězně Myo Yang Naung Theina, nad nímž by měl v následujících týdnech -- po téměř roční vazbě -- vynesen rozsudek. Myo byl zatčen v souvislosti s protesty z loňského září a od svého uvěznění má ochrnutou dolní polovinu těla. Amnesty International se obává, že pohyblivost ztratil důsledku mučení, kterému mohl čelit během výslechů. Vyzývá proto francouzské představitele, aby během jednání trvali na zlepšení podmínek, za kterých je vězněn, a žádali jeho propuštění.

"Evropa má jednu z mála příležitostí jednat s barmskými představiteli a neměla by ji promarnit. Tlak summitu ASEM může pomoci změnit životy stovek vězňů svědomí, kteří trpí porušováním lidských práv," říká Nicolas Beger ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.

17.3.2017

Závěrečná zpráva z Maratonu psaní dopisů 2016

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.