Výzva pro francouzské předsednictví: Mluvte o politických vězních

Mluvte o politických vězních, vyzývá Amnesty International (AI) francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera před summitem asijsko-evropského dialogu ASEM v Pekingu. Ten poskytuje vzácnou příležitost jednat s představiteli barmské vojenské vlády, která se dopouští vážného porušování lidských práv a v žalářích drží na 2 100 svých politických oponentů.

Francouzské předsednictví na summitu vystupuje ve významné roli a může dosáhnout toho, aby se otázce lidských práv v Barmě/Myanmaru dostalo potřebné pozornosti. Amnesty International v této souvislosti ministra Kouchnera upozornila na případ barmského vězně Myo Yang Naung Theina, nad nímž by měl v následujících týdnech -- po téměř roční vazbě -- vynesen rozsudek. Myo byl zatčen v souvislosti s protesty z loňského září a od svého uvěznění má ochrnutou dolní polovinu těla. Amnesty International se obává, že pohyblivost ztratil důsledku mučení, kterému mohl čelit během výslechů. Vyzývá proto francouzské představitele, aby během jednání trvali na zlepšení podmínek, za kterých je vězněn, a žádali jeho propuštění.

"Evropa má jednu z mála příležitostí jednat s barmskými představiteli a neměla by ji promarnit. Tlak summitu ASEM může pomoci změnit životy stovek vězňů svědomí, kteří trpí porušováním lidských práv," říká Nicolas Beger ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.

10.12.2016

Týden s Maratonem psaní dopisů

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

19.5.2016

Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

31.5.2016

Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno