Výzva pro francouzské předsednictví: Mluvte o politických vězních

Mluvte o politických vězních, vyzývá Amnesty International (AI) francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera před summitem asijsko-evropského dialogu ASEM v Pekingu. Ten poskytuje vzácnou příležitost jednat s představiteli barmské vojenské vlády, která se dopouští vážného porušování lidských práv a v žalářích drží na 2 100 svých politických oponentů.

Francouzské předsednictví na summitu vystupuje ve významné roli a může dosáhnout toho, aby se otázce lidských práv v Barmě/Myanmaru dostalo potřebné pozornosti. Amnesty International v této souvislosti ministra Kouchnera upozornila na případ barmského vězně Myo Yang Naung Theina, nad nímž by měl v následujících týdnech -- po téměř roční vazbě -- vynesen rozsudek. Myo byl zatčen v souvislosti s protesty z loňského září a od svého uvěznění má ochrnutou dolní polovinu těla. Amnesty International se obává, že pohyblivost ztratil důsledku mučení, kterému mohl čelit během výslechů. Vyzývá proto francouzské představitele, aby během jednání trvali na zlepšení podmínek, za kterých je vězněn, a žádali jeho propuštění.

"Evropa má jednu z mála příležitostí jednat s barmskými představiteli a neměla by ji promarnit. Tlak summitu ASEM může pomoci změnit životy stovek vězňů svědomí, kteří trpí porušováním lidských práv," říká Nicolas Beger ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

22.11.2018

Francie: Nespravedlivá protiteroristická opatření stále ničí životy

Už před rokem byl ve Francii zrušen výjimečný stav. mMmořádné protiteroristické pravomoci jsou ale nadále používány k nespravedlivému trestání lidí, aniž by byli obviněni nebo souzeni.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

23.7.2018

Írán: Zatčení prominentní obhájkyně lidských práv je nonsens

Odvážná a aktivní obránkyně lidských práv Nasrín Sotudíová skončila znovu ve vězení!

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.