Zkorumpovaná justice v Nigérii přináší riziko poprav nevinných

Stovky lidí, kteří v nigerijských celách smrti čekají na vykonání rozsudku, byly odsouzeny v nespravedlivých procesech. Podle Amnesty International (AI) hrozí, že v této zemi může docházet k popravám nevinných.

Podle údajů z letošního února čekalo na vykonání nejvyššího trestu 725 mužů a 11 žen, nejméně 40 z nich se mělo zločinu dopustit ve věku nižším než osmnáct let. Zhruba 53 procent těchto vězňů bylo odsouzeno za vraždu, nad dalšími byl verdikt vynesen pro ozbrojené přepadení či loupež.

Amnesty International analyzovala řadu případů ve spolupráci s místní organizací Legal Defence and Assistance Project (LEDAP). Výzkum ukázal, že nigerijská trestní justice je ovládána korupcí.

Celý seznam vážných selhání byl publikován v nové zprávě. Podle ní byla více než polovina nejvyšších rozsudků vynesena pouze na základě doznání, která byla v řadě případů vynucena mučením. Téměř polovina vězňů uvedla, že byla v policejní cele vystavena násilí nebo výhružkám. Procesy, v kterých je vynášen trest smrti, navíc mohou trvat celé roky. Amnesty International zaznamenala i případy trvající 17 či 24 let.

"Představa, že mohlo být popraveno mnoho nevinných lidí, je děsivá. Toto riziko navíc nadále trvá," uvedla Aster van Kregten, výzkumnice AI pro Nigérii.

V nigerijských celách smrti panují extrémně tvrdé podmínky. Mnozí odsouzenci nemají možnost se odvolat, protože došlo ke ztrátě jejich spisů.

Amnesty International vyzvala nigerijské úřady, aby na základě těchto zjištění přestaly popravovat.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.