Zkorumpovaná justice v Nigérii přináší riziko poprav nevinných

Stovky lidí, kteří v nigerijských celách smrti čekají na vykonání rozsudku, byly odsouzeny v nespravedlivých procesech. Podle Amnesty International (AI) hrozí, že v této zemi může docházet k popravám nevinných.

Podle údajů z letošního února čekalo na vykonání nejvyššího trestu 725 mužů a 11 žen, nejméně 40 z nich se mělo zločinu dopustit ve věku nižším než osmnáct let. Zhruba 53 procent těchto vězňů bylo odsouzeno za vraždu, nad dalšími byl verdikt vynesen pro ozbrojené přepadení či loupež.

Amnesty International analyzovala řadu případů ve spolupráci s místní organizací Legal Defence and Assistance Project (LEDAP). Výzkum ukázal, že nigerijská trestní justice je ovládána korupcí.

Celý seznam vážných selhání byl publikován v nové zprávě. Podle ní byla více než polovina nejvyšších rozsudků vynesena pouze na základě doznání, která byla v řadě případů vynucena mučením. Téměř polovina vězňů uvedla, že byla v policejní cele vystavena násilí nebo výhružkám. Procesy, v kterých je vynášen trest smrti, navíc mohou trvat celé roky. Amnesty International zaznamenala i případy trvající 17 či 24 let.

"Představa, že mohlo být popraveno mnoho nevinných lidí, je děsivá. Toto riziko navíc nadále trvá," uvedla Aster van Kregten, výzkumnice AI pro Nigérii.

V nigerijských celách smrti panují extrémně tvrdé podmínky. Mnozí odsouzenci nemají možnost se odvolat, protože došlo ke ztrátě jejich spisů.

Amnesty International vyzvala nigerijské úřady, aby na základě těchto zjištění přestaly popravovat.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.