Zkorumpovaná justice v Nigérii přináší riziko poprav nevinných

Stovky lidí, kteří v nigerijských celách smrti čekají na vykonání rozsudku, byly odsouzeny v nespravedlivých procesech. Podle Amnesty International (AI) hrozí, že v této zemi může docházet k popravám nevinných.

Podle údajů z letošního února čekalo na vykonání nejvyššího trestu 725 mužů a 11 žen, nejméně 40 z nich se mělo zločinu dopustit ve věku nižším než osmnáct let. Zhruba 53 procent těchto vězňů bylo odsouzeno za vraždu, nad dalšími byl verdikt vynesen pro ozbrojené přepadení či loupež.

Amnesty International analyzovala řadu případů ve spolupráci s místní organizací Legal Defence and Assistance Project (LEDAP). Výzkum ukázal, že nigerijská trestní justice je ovládána korupcí.

Celý seznam vážných selhání byl publikován v nové zprávě. Podle ní byla více než polovina nejvyšších rozsudků vynesena pouze na základě doznání, která byla v řadě případů vynucena mučením. Téměř polovina vězňů uvedla, že byla v policejní cele vystavena násilí nebo výhružkám. Procesy, v kterých je vynášen trest smrti, navíc mohou trvat celé roky. Amnesty International zaznamenala i případy trvající 17 či 24 let.

"Představa, že mohlo být popraveno mnoho nevinných lidí, je děsivá. Toto riziko navíc nadále trvá," uvedla Aster van Kregten, výzkumnice AI pro Nigérii.

V nigerijských celách smrti panují extrémně tvrdé podmínky. Mnozí odsouzenci nemají možnost se odvolat, protože došlo ke ztrátě jejich spisů.

Amnesty International vyzvala nigerijské úřady, aby na základě těchto zjištění přestaly popravovat.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.