Zkorumpovaná justice v Nigérii přináší riziko poprav nevinných

Stovky lidí, kteří v nigerijských celách smrti čekají na vykonání rozsudku, byly odsouzeny v nespravedlivých procesech. Podle Amnesty International (AI) hrozí, že v této zemi může docházet k popravám nevinných.

Podle údajů z letošního února čekalo na vykonání nejvyššího trestu 725 mužů a 11 žen, nejméně 40 z nich se mělo zločinu dopustit ve věku nižším než osmnáct let. Zhruba 53 procent těchto vězňů bylo odsouzeno za vraždu, nad dalšími byl verdikt vynesen pro ozbrojené přepadení či loupež.

Amnesty International analyzovala řadu případů ve spolupráci s místní organizací Legal Defence and Assistance Project (LEDAP). Výzkum ukázal, že nigerijská trestní justice je ovládána korupcí.

Celý seznam vážných selhání byl publikován v nové zprávě. Podle ní byla více než polovina nejvyšších rozsudků vynesena pouze na základě doznání, která byla v řadě případů vynucena mučením. Téměř polovina vězňů uvedla, že byla v policejní cele vystavena násilí nebo výhružkám. Procesy, v kterých je vynášen trest smrti, navíc mohou trvat celé roky. Amnesty International zaznamenala i případy trvající 17 či 24 let.

"Představa, že mohlo být popraveno mnoho nevinných lidí, je děsivá. Toto riziko navíc nadále trvá," uvedla Aster van Kregten, výzkumnice AI pro Nigérii.

V nigerijských celách smrti panují extrémně tvrdé podmínky. Mnozí odsouzenci nemají možnost se odvolat, protože došlo ke ztrátě jejich spisů.

Amnesty International vyzvala nigerijské úřady, aby na základě těchto zjištění přestaly popravovat.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.