Útoky na novináře zůstávají v Rusku bez trestu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 6.10.2008

Nedávné útoky na nezávislé novináře v Rusku ukazují rizika, kterým se tito lidé při své práci vystavují. Dva roky po smrti novinářky Anny Politkovské na situaci upozornila Amnesty International (AI), která ruské úřady vyzvala, aby zakročily proti beztrestnosti, které se pachatelé těchto zločinů dosud těší.

V zemi, kde je řada médií včetně televize kontrolována státem, se prostor pro nezávislé zpravodajství stále zmenšuje. Ta média, která se o ně přesto dál pokoušejí, mnohdy čelí obtěžování ze strany úřadů. Například moskevská rozhlasová stanice Echo Moskvy byla několikrát vyzvána, aby úřadu prokurátora předložila přepisy svých pořadů kvůli podezření, že dávaly prostor extremistickým názorům.

Obráncům lidských práv a novinářům navíc kvůli jejich práci hrozí útoky na majetek, ale také únosy a mučení, někteří dostávají výhružky smrtí. Došlo i zabitím za neobjasněních okolností. Obzvlášť riziková je práce v oblasti Severního Kavkazu.

Magomed Evlojev, který byl majitelem nezávislé ingušské webové stránky, zemřel 31. srpna 2008 za nejasných okolností v policejní vazbě. Asi o měsíc dřív donutila ingušského aktivistu Zuraba Tsechojeva skupina ozbrojených mužů, kteří vypadali jako příslušníci bezpečnostních jednotek, nastoupit do auta. O několik hodin později byl nalezen u silnice poblíž hlavního města s vážnými zraněními. Ani v jednom případě nebylo dosud vyšetřeno, za jakých okolností k nim došlo, a jejich pachatelé unikají spravedlnosti.

Další informace

Novinářka Anna Politkovská byla zavražděna 7. října 2006 v centru Moskvy. Dva roky poté jsou ve vazbě tři lidé, kteří jsou obviněni z podílu na zločinu. Údajný vrah však dosud zůstává na svobodě a nedošlo ani k nezávislému vyšetřování, které by odhalilo, kdo si vraždu Politkovské objednal.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...