Jižní Osetie: Obě strany konfliktu se musí držet mezinárodního práva

AKTUALIZOVÁNO Ačkoli velké vojenské operace patrně skončily, gruzínští civilisté jsou stále ohroženi vážným porušováním lidských práv kvůli svému etnickému původu. Přicházejí rovněž zprávy o útocích na majetek Gruzínců v Rusku.

Ačkoli Rusko a Gruzie přistoupily na provizorní příměří, předcházejících pět dnů bojů za sebou zanechalo tisíce mrtvých civilistů a desítky tisíc lidí vyhnalo z domova. Amnesty International je znepokojena zprávami o vážném porušování lidských práv, ke kterému v nestabilní situaci po uzavření příměří stále dochází. Organizace proto vyzvala obě strany konfliktu, aby porušování lidských práv okamžitě ukončily a vyšetřily, kdo je za jeho páchání odpovědný.Již dříve vyzvala AI všechny strany konfliktu v Jižní Osetii, aby plně respektovaly mezinárodní humanitární právo a zajistily, že chráněna budou práva všech civilistů v oblasti. Stejný postup musí být uplatněn i v Abcházii, dalším neklidném regionu Gruzie.„Všechny strany konfliktu se musejí bezpodmínečně vyhnout přímým útokům na civilisty a při všech svých operacích rozlišovat mezi vojenskými a nevojenskými cíli. Obáváme se, že některé útoky, ke kterým v Jižní Osetii dochází, mohou přerůst ve válečné zločiny,“ uvedla tehdy AI.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

25.11.2017

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.