Jižní Osetie: Obě strany konfliktu se musí držet mezinárodního práva

AKTUALIZOVÁNO Ačkoli velké vojenské operace patrně skončily, gruzínští civilisté jsou stále ohroženi vážným porušováním lidských práv kvůli svému etnickému původu. Přicházejí rovněž zprávy o útocích na majetek Gruzínců v Rusku.

Ačkoli Rusko a Gruzie přistoupily na provizorní příměří, předcházejících pět dnů bojů za sebou zanechalo tisíce mrtvých civilistů a desítky tisíc lidí vyhnalo z domova. Amnesty International je znepokojena zprávami o vážném porušování lidských práv, ke kterému v nestabilní situaci po uzavření příměří stále dochází. Organizace proto vyzvala obě strany konfliktu, aby porušování lidských práv okamžitě ukončily a vyšetřily, kdo je za jeho páchání odpovědný.Již dříve vyzvala AI všechny strany konfliktu v Jižní Osetii, aby plně respektovaly mezinárodní humanitární právo a zajistily, že chráněna budou práva všech civilistů v oblasti. Stejný postup musí být uplatněn i v Abcházii, dalším neklidném regionu Gruzie.„Všechny strany konfliktu se musejí bezpodmínečně vyhnout přímým útokům na civilisty a při všech svých operacích rozlišovat mezi vojenskými a nevojenskými cíli. Obáváme se, že některé útoky, ke kterým v Jižní Osetii dochází, mohou přerůst ve válečné zločiny,“ uvedla tehdy AI.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.