AI vyzvala premiéra, aby v Pekingu hovořil o lidských právech

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 7.8.2008

Česká pobočka Amnesty International prostřednictvím otevřeného dopisu vyzvala premiéra Mirka Topolánka, aby na olympijských hrách v Pekingu čínským představitelům připomenul osudy obětí bezpráví. Organizace mu také předala text petice požadující svobodu slova v Číně, kterou podpořilo více než 9 000 lidí.

"S potěšením jsme zaznamenali výroky premiéra, kterými odsoudil březnový zásah čínských úřadů v Tibetu. Aby však jeho slova skutečně pomohla, musí zaznít i v Číně," uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Podle Amnesty International bude olympijská Čína kromě sportovních výkonů svědkem nespravedlivého věznění, zatýkání nepohodlných osob a cenzury."Je zodpovědností politických představitelů, kteří budou olympijskému klání přihlížet, aby na problémy otevřeně upozorňovali. Jinak hrozí, že olympijská myšlenka bude poškozena bezprávím," vysvětlila Dáša van der Horst.Obyvatelé České republiky vyjadřovali v měsících před olympiádou solidaritu s těmi, kteří jsou v Číně vystaveni represi. Prostřednictvím projektu www.fandimesvobode.cz se na virtuální olympijský stadion posadily tisíce fanoušků svobody a lidských práv v nejlidnatější zemi světa. Lidé také podepsali 11 100 dopisů na podporu vězněných čínských novinářů, které jsou zasílány tamním úřadům.Pokračující popírání práv obyčejných Číňanů, jehož jsme i dnes svědky, je v rozporu se sliby čínských představitelů, že pořadatelství olympiády přispěje k pokroku v oblasti lidských práv. V tomto duchu hovoří také principy Olympijské charty, která staví na lidské důstojnosti a respektu k univerzálním etickým principům. Poznámka: Dopis byl premiéru doručen dne 24. července 2008.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...