20 let po demonstracích v Barmě zůstává více než 2 000 politických vězňů

Dvacet let po té, co v Barmě/Myanmaru proběhly prodemokratické demonstrace, které byly násilně potlačeny, zůstává v tamních věznicích více než 2 000 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Amnesty International (AI) proto vyzvala OSN k přijetí účinnějších opatření, která povedou k propuštění barmských vězňů svědomí, včetně disidenta a novináře Win Tina, jenž ve vězení strávil již 19 let.

"Vláda nyní drží nejvíce politických vězňů za posledních dvacet let. To ukazuje, že ztratila důvěru," říká Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.

Barmská vláda již po desetiletí řeší svůj vztah k opozici její perzekucí, která se nevyhýbá ani starým a nemocným osobám. Ve věznicích tak z důvodů, které by před žádným spravedlivým soudem neobstály, zůstává zhruba 2 050 osob. Některé jsou vězněny již řadu let, zhruba 900 vězňů však bylo zbaveno svobody v průběhu posledních deseti měsíců.
Pro ty, kteří byli propuštěni, je navíc naděje na začlenění do normálního života jen hypotetická: stát vyvíjí značné úsilí, aby lidem vězněným z politických důvodů znemožnil návrat do běžného života, včetně přístupu k zaměstnání. Vězni svědomí tak zůstávají zajatci i poté, co byli propuštěni na svobodu.

Amnesty International vyzývá vedení Barmy k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech vězňů svědomí a naléhá na OSN, aby toto úsilí podpořila.

Další informace:

8. 8. 1988 propukly v Rángúnu demonstrace vedené studenty, kteří usilovali o demokratizaci poměrů. Protesty se rychle šířily do dalších měst a získaly podporu širší veřejnosti. Proti protestujícím zakročily vládní síly, při zásahu bylo podle odhadů zabito zhruba 3 000 lidí. Tisíce dalších byly uvězněny nebo se staly obětí "zmizení" - jejich osud se nepodařilo zjistit.

Přečtěte si zprávy AI o Barmě/Myanmaru v anglickém jazyce.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

18.10.2017

Seznam.cz: Barmě hrozí kvůli Rohingům sankce od EU

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

16.2.2018

Týden.cz: Výměna vězňů se možná bude týkat i Olega Sencova