Pákistán nechal zmizet stovky lidí

Více než 500 lidí se stalo v Pákistánu obětí "zmizení", která mají na svědomí příslušníci státních složek. Byli zbaveni svobody, jejich rodiny však netuší, kde se nacházejí nebo z jakého důvodu jsou zadržováni. Ve své zprávě to dnes uvedla Amnesty International (AI). Stovky "zmizelých" byly zadrženy na základě protiteroristických opatření.

Amnesty International navíc na základě výpovědí obětí, svědků a soudních záznamů předkládá pákistánským úřadům důkazy, že se příslušníci bezpečnostních a zpravodajských služeb pokoušeli vyhledání "zmizelých" zabránit. Pravdu o zmizelých lidech se snažil zjistit pákistánský Nejvyšší soud. Poté co oznámil, že předvolá k výslechu vedení zpravodajských služeb, byli nepohodlní soudci ze svých úřadů odstraněni.

"Nevíme, jestli jsou zadržení lidé vinni, nebo nevinni. V každém případě ale mají svá základní práva, například být obviněn a postaven před řádný soud. To jim bylo odepřeno, protože jsou bez obvinění drženi na neznámých místech bez kontaktu s okolím," říká Sam Zarifi z AI.

Přesný počet obětí tohoto zločinu není možné zjistit. Pákistánské organizace, které se snaží tyto případy monitorovat, však hovoří o nejméně 563 případech. Z prohlášení obětí vyplývá, že bezpečnostní složky vězní zadržené v různých tajných zařízeních, aby nebylo možné určit místo jejich pobytu. Na neznámém místě byl držen i devítiletý Asad Usman, kterého zadržela pohraniční stráž, jejíž příslušníci uvedli, že bude propuštěn výměnou za svého staršího bratra. Z vězení jej vysvobodilo až nařízení Nejvyššího soudu.

Stovky "zmizelých" byly zadrženy v rámci tzv. boje proti teroru, v jehož čele stojí spojenec Pákistánu USA. Zpráva proto vyzývá i americkou vládu, aby se nestala komplicem ani pachatelem mizení lidí v Pákistánu.

Dr. Imran Munir - jeden ze "zmizelých"

Doktor Imran Munir, malajský občan pákistánského původu, byl zatčen v červnu 2006. O tom, kde se nachází, nevěděl ani Nejvyšší soud, dokud nebyl 4. března 2007 informován, že muž je obviněn kvůli "špionáži proti Pákistánu". Měsíc poté soud zjistil, že Imran Munir byl odsouzen k osmiletému vězení. Nejvyšší soud nařídil proces opakovat s osobní účastí obviněného. Při tom zjistil, že jeho zdravotní stav je vážný a nařídil jej převést do nemocnice.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

1.6.2018

AFHGÁNŠTÍ UPRCHLÍCI V PÁKISTÁNU A ÍRÁNU