Pákistán nechal zmizet stovky lidí

Více než 500 lidí se stalo v Pákistánu obětí "zmizení", která mají na svědomí příslušníci státních složek. Byli zbaveni svobody, jejich rodiny však netuší, kde se nacházejí nebo z jakého důvodu jsou zadržováni. Ve své zprávě to dnes uvedla Amnesty International (AI). Stovky "zmizelých" byly zadrženy na základě protiteroristických opatření.

Amnesty International navíc na základě výpovědí obětí, svědků a soudních záznamů předkládá pákistánským úřadům důkazy, že se příslušníci bezpečnostních a zpravodajských služeb pokoušeli vyhledání "zmizelých" zabránit. Pravdu o zmizelých lidech se snažil zjistit pákistánský Nejvyšší soud. Poté co oznámil, že předvolá k výslechu vedení zpravodajských služeb, byli nepohodlní soudci ze svých úřadů odstraněni.

"Nevíme, jestli jsou zadržení lidé vinni, nebo nevinni. V každém případě ale mají svá základní práva, například být obviněn a postaven před řádný soud. To jim bylo odepřeno, protože jsou bez obvinění drženi na neznámých místech bez kontaktu s okolím," říká Sam Zarifi z AI.

Přesný počet obětí tohoto zločinu není možné zjistit. Pákistánské organizace, které se snaží tyto případy monitorovat, však hovoří o nejméně 563 případech. Z prohlášení obětí vyplývá, že bezpečnostní složky vězní zadržené v různých tajných zařízeních, aby nebylo možné určit místo jejich pobytu. Na neznámém místě byl držen i devítiletý Asad Usman, kterého zadržela pohraniční stráž, jejíž příslušníci uvedli, že bude propuštěn výměnou za svého staršího bratra. Z vězení jej vysvobodilo až nařízení Nejvyššího soudu.

Stovky "zmizelých" byly zadrženy v rámci tzv. boje proti teroru, v jehož čele stojí spojenec Pákistánu USA. Zpráva proto vyzývá i americkou vládu, aby se nestala komplicem ani pachatelem mizení lidí v Pákistánu.

Dr. Imran Munir - jeden ze "zmizelých"

Doktor Imran Munir, malajský občan pákistánského původu, byl zatčen v červnu 2006. O tom, kde se nachází, nevěděl ani Nejvyšší soud, dokud nebyl 4. března 2007 informován, že muž je obviněn kvůli "špionáži proti Pákistánu". Měsíc poté soud zjistil, že Imran Munir byl odsouzen k osmiletému vězení. Nejvyšší soud nařídil proces opakovat s osobní účastí obviněného. Při tom zjistil, že jeho zdravotní stav je vážný a nařídil jej převést do nemocnice.

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

15.3.2019

Amnesty vyjadřuje podporu školní stávce za klima

Ignorování klimatických změn může vést k nejhoršímu porušování lidských práv v historii.