Čínský aktivista Jie Kuo-ču zůstane ve vězení i po vypršení trestu

Jie Kuo-ču, jehož trest za organizování protestů proti nucenému vysidlování v Číně vyprší tuto sobotu, se z vězení nedostane dříve než 1. října, tedy po skončení olympijských her. Amnesty International (AI) důrazně žádá jeho okamžité propuštění.

"Jie Kuo-ču je ve vězení, aby nemohl hovořit o lidech, jako je on sám. O lidech, kteří byli kvůli přípravám olympiády proti své vůli vyhnáni ze svých domovů," říká Amnesty International.

Rodina byla včera představiteli věznice telefonicky upozorněna, že jej nemusí vyzvedat, protože byl místní policií přemístěn. Policie následně uvedla, že vězni nedovolí vrátit se domů dříve než 1. října. Policejní úředníci příbuzným nesdělili, kde se Jie nachází, a nedovolili jim ho navštívit.

Jie Kuo-ču skončil v roce 2004 ve vězení poté, co zažádal o oficiální povolení zorganizovat veřejný protest proti vysidlování obyvatel pekingské části Jü-na-wu v souvislosti s přípravou olympiády. Podle spolehlivých zpráv byl ve vězení mučen. Ačkoli trpí vážnými zdravotními problémy, nedostávalo se mu navíc odpovídající lékařské péče. Amnesty International považuje Jie Kuo-ču za vězně svědomí.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.