Rasismus na Ukrajině je na vzestupu

Na Ukrajině alarmujícím způsobem stoupá počet rasově motivovaných útoků. Ty mají často ty nejvážnější následky, jejich pachatelé však ve vězení nekončí.

Dnes na to ve své zprávě upozornila Amnesty International (AI). Od počátku roku zahynuli podle jejích informací jen kvůli barvě své kůže v ulicích Kyjeva čtyři lidé.

„Ukrajinské úřady nemohou dál ignorovat rasismus ve všech jeho projevech. Takový postoj vede jen k většímu počtu útoků a zvyšuje sebevědomí pachatelů, kteří jsou fakticky beztrestní,“ říká Nicola Duckworth z Amnesty International.

Ukrajinské neziskové organizace zaznamenaly v průběhu loňského roku na 60 rasově motivovaných útoků, šest lidí je nepřežilo. Za prvních šest měsíců letošního roku došlo k více než 30 incidentům, které si vyžádaly už čtyři životy. Většina obětí pochází z Afriky a Asie, útokům však nejsou ušetřeni ani ukrajinští Romové a další příslušníci menšin. Pod hrozbou napadení žijí na Ukrajině i Židé.

Lidé cizího vzhledu jsou bezdůvodně kontrolováni policií. Členy některých romských komunit včetně žen a dětí policie vyfotografovala a odebrala jim otisky prstů, jediným důvodem byla jejich etnická příslušnost.

Ukrajina v ochraně lidí před násilím kvůli barvě kůže selhává. Úřady existenci rasové nenávisti a diskriminace odmítají, neexistuje tak žádná preventivní ochrana možných obětí. Policie neumí a v některých případech dokonce nechce chránit ani ty, kteří jsou rasově motivovaným násilím přímo ohroženi. Jeho pachatelé jsou označováni za výtržníky, a jsou-li postaveni před soud, jen zřídka je proti nim vzneseno obvinění z rasově motivovaného útoku.

„Úřady si nemohou dovolit dál ignorovat xenofobii a předsudky. To může vést k dojmu úředního rasismu, stavu, kdy vážné porušování lidských práv bude přehlíženo a tolerováno,“ říká Nicola Duckworth z AI.

Jedna z loňských obětí Jeon Kwon Kang, občan Jižní Koreje, byl v dubnu napaden skupinou čtyř mladíků, když vycházel ze supermarketu poblíž svého bytu v Kyjevě. Útočníci jej kopali, až upadl na zem. Svědek incidentu vypověděl, že brutální násilí pokračovalo, i když Jeon Kwon Kang už ležel na zemi. Muž následkům zranění o několik dní později podlehl. Mladíci byli sice uvězněni a obviněni z vážného ublížení na zdraví a výtržnictví, rasová motivace činu však součástí žaloby nebyla. Podle prohlášení státního zástupce přitom jeden ze skupiny útočníků potvrdil, že Jeona chtěli zabít kvůli jeho národnosti.

Podobný problém neřeší jen Ukrajina. Počet rasově motivovaných útoků je alarmující i v sousedním Rusku. Vzhledem k tomu, že ani ruské úřady se tímto problémem nezabývají, není možné zjistit jejich přesný počet. Podle neziskové organizace SOVA jim však za oběť vloni padlo nejméně 61 lidí a dalších 369 bylo zraněno.

4.6.2020

USA: Policie selhává v zajištění práva na protest, ohrožuje životy

Vyzýváme k ukončení násilí, ochraně životů a ochraně práva na protest.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

6.1.2020

Bojiště, která definovala zápas o lidská práva v uplynulém desetiletí

Od povstání napříč arabským světem a vzestupu globálních protestních hnutí až po obnovu politiky nenávisti a obav ze zneužívání technologie a sledování. Uplynulá dekáda otevřela nové hranice v boji za naše práva.