V Zimbabwe bylo nalezeno 12 umučených těl

Amnesty International (AI) včera ve večerních hodinách oznámila nález dvanácti těl, která byla objevena v různých částech Zimbabwe. Většina obětí nesla stopy mučení, které mělo za následek smrt.

Oběti měly být údajně uneseny sympatizanty vládní strany ZANU-PF. Únosci byli v některých případech doprovázeni ozbrojenými muži, podle všeho vládními agenty.

Čtyři z obětí byly podle dostupných informací předevčírem uneseny mládeží podporující stranu ZANU-PF ve městě Chitungwiza. K únosu došlo v domě politického představitele zvoleného za Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Pět těl bylo nalezeno v provincii Masvingo, dvě v provincii Midlands a jedno v hlavním městě Harare. Další žena zemřela včera v nemocnici v Harare v důsledku útoku mladých příznivců ZANU-PF.

Amnesty International rovněž obdržela svědectví, podle kterých se vojáci chystají obcházet obyvatele a nutit je, aby ve volbách 27. června dali hlas prezidentu Mugabemu.

"Vláda musí veřejně odsoudit veškeré akty násilí, kterého se dopouštějí příznivci ZANU-PF, 'váleční veteráni' a vojáci," prohlásila Amnesty International.

"Vláda musí stáhnout vojáky, kteří jsou rozmístěni ve venkovských i městských oblastech, kde podněcují útoky proti stoupencům opozice."

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

25.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

24.10.2017

Společné vzdělávání je přirozená věc: Jiří Sehnal

24.10.2017

Aktuálně.cz: Pussy Riot opět na scéně - v Trump Tower.