V Zimbabwe bylo nalezeno 12 umučených těl

Amnesty International (AI) včera ve večerních hodinách oznámila nález dvanácti těl, která byla objevena v různých částech Zimbabwe. Většina obětí nesla stopy mučení, které mělo za následek smrt.

Oběti měly být údajně uneseny sympatizanty vládní strany ZANU-PF. Únosci byli v některých případech doprovázeni ozbrojenými muži, podle všeho vládními agenty.

Čtyři z obětí byly podle dostupných informací předevčírem uneseny mládeží podporující stranu ZANU-PF ve městě Chitungwiza. K únosu došlo v domě politického představitele zvoleného za Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Pět těl bylo nalezeno v provincii Masvingo, dvě v provincii Midlands a jedno v hlavním městě Harare. Další žena zemřela včera v nemocnici v Harare v důsledku útoku mladých příznivců ZANU-PF.

Amnesty International rovněž obdržela svědectví, podle kterých se vojáci chystají obcházet obyvatele a nutit je, aby ve volbách 27. června dali hlas prezidentu Mugabemu.

"Vláda musí veřejně odsoudit veškeré akty násilí, kterého se dopouštějí příznivci ZANU-PF, 'váleční veteráni' a vojáci," prohlásila Amnesty International.

"Vláda musí stáhnout vojáky, kteří jsou rozmístěni ve venkovských i městských oblastech, kde podněcují útoky proti stoupencům opozice."

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.4.2019

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty

15.4.2019

Fotogalerie Aktuálně. cz: Jak česká filharmonie slavila Mezinárodní den Romů

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.