Francouzské předsednictví EU: Unie potřebuje novou vizi lidských práv

Zítra odstartuje 18 měsíců, v jejichž průběhu se v předsednictví EU postupně vystřídá trojice zemí - Francie, Česká republika a Švédsko. Před "týmovým předsednictvím" nestojí jen výzva v podobě reformy EU v případě přijetí Lisabonské smlouvy, musí se zaměřit i na nový vztah Unie k lidským právům. Dnes to v Paříži uvedla Amnesty International (AI).

Amnesty International ve svém memorandu upozornila francouzskou vládu na klíčové výzvy, na které je třeba v příštích měsících reagovat. Jde zejména o zaručení práv uprchlíků, migrantů a menšin. Amnesty International je v této souvislosti znepokojena právě projednávanou evropskou direktivou, která by mohla umožnit zadržování lidí, například žadatelů o azyl, až na 18 měsíců.Počet žadatelů o azyl v EU v posledních letech klesá. V loňském roce přesto přijaly nové zákony omezující práva žadatelů o azyl a migrantů například Belgie, Švýcarsko nebo právě Francie. Německo v letošním květnu vypovědělo dva neúspěšné žadatele o azyl pocházející z Eritreje. Po té, co muži přistáli v eritrejské Asmaře, je už nikdo neviděl. Jsou pravděpodobně vězněni bez možnosti kontaktu s okolím, v Eritreji hrozí mučení a špatné zacházení každému, kdo se pokusí vyhnout se vojenské službě nebo hledat azyl v zahraničí. Německo oba muže odeslalo zpět, přestože OSN, vracet uprchlíky do Eritreje, kde jsou tisíce lidí drženy bez řádného soudu, nedoporučuje.Řecká námořní stráž vloni dvakrát vrátila skupinu afghánských uprchlíků včetně dětí na provizorně vyrobených plavidlech zpět do výsostných vod Turecka. V Itálii se téma nesnášenlivosti vůči imigrantům a menšinám stalo součástí předvolebního boje. "Ostrá rétorika namířená proti tzv. neregulérním migrantům jen zvyšuje riziko, že se rozšíří to, čeho jsme dnes svědky v Itálii, kde se přistěhovalci stávají tak říkajíc obětními beránky," řekl Nicolas Beger, ředitel Kanceláře Amnesty International pro EU.Předsednický stát EU může sehrát klíčovou roli i v dalších otázkách, například jednáních s Evropskou investiční bankou. Orgán, který se stará o finanční portfolio přibližně dvakrát větší než Světová banka, dosud efektivně nekontroluje, zda projekty, které podpoří, nepovedou k porušování lidských práv. Text memoranda je dostupný na stránkách www.amnesty-eu.org.

27.7.2018

Afghánistán hlásí rekordně vysoký počet civilních obětí - nucené návraty jsou neospravedlnitelné!

Amnesty apeluje na vlády, aby zastavily nucené návraty lidí do Afghánistánu.

1.6.2018

EVROPSKÁ UNIE

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.